Linkovi

BiH: 140 godina Trapista u Banjaluci


Dolaskom katoličkog reda Trapista u Banjaluku 1869. godine, zajedno sa zanatlijama i kulturnim radnicima, došlo je do osavremenjivanja privrednog i kulturnog života u regiji; trajalo je to sve do 1947. godine kada je došlo do nacionalizacije manastira Marija Zvijezda i pratećih objekata; povratak starim vlasnicima još se očekuje – istaknuto je, između ostalog, na Međunarodnom naučnom skupu pod nazivom „Trapisti u Banjoj Luci-Europa u Bosni i Hercegovini" koji je upriličen povodom 140. godišnjice formiranja opatije Marija Zvijezda i 100. godišnjice od smrti njenog osnivača Franca Fanera, koji su ostavili neizbrisiv trag u industrijlizaciji tog dijela Bosne i Hercegovine.

„Stvorili su veliko gazdinstvo, odnosno pravi poljoprivredno-zanatsko-industrijski kompleks tako što su razvijali industriju piva, sira, tjestenina, tkanina… Izgradili su i hidrocentralu, mlin, silos, štampariju, ciglanu, kovačnicu… pak čak i sirotište sa osnovnom i zanatlijskom školom, narodnu kuhinju, a kasnije most i ortopedski zavod" – naveo je neke od najkrupnijih ostvarenja Trapista gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.

Nakon nacionalizacije, poslije Drugog svjetskog rata, većina tih djelatnosti je zamrla, ali volja za novi razvoj ovog manastira i dalje postoji.

„Moramo sa tugom, pa i stidom, priznati da je službena vlast bivše države bezobzirno zaustavila plodno djelovanje ove evropske institucije, jedne od najnaprednijih koje je naš grad imao. Ciljano su zatrpavali ovaj dragocijeni izvor evropske kulture i civilizacije u našem gradu htijući ga, čini se, potpuno uništiti. Takvo stanje je, na žalost, i sada" – rekao je, pored ostalog, biskup banjalučki Franjo Komarica.

A Alesandro D'Eriko, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, je naglasio:

„Očekujemo da će sa ovog skupa proizaći izmijenjena svijest o hitnosti usvajanja Zakona o restituciji imovine u Bosni i Hercegovini koja je bila nacionalizovana, čime bi se dopustilo zaslužnim ustanovama, kao što su trapisti i Banjalučka biskupija, da ponovo nastave put koji je bio oštro prekinut 1947. godine."

S tim u vezi i premijer Republike Srpske Milorad Dodik je obećao da će entitetska Vlada učiniti sve da se vrati imovina Katoličkoj crkvi u naselju Trapisti kod Banjaluke, kako bi tu ponovo zaživio samostan. On je istakao da će Vlada podržati i rad Katoličke gimnazije u Banjaluci:

„Mi smo odlučili da 130.000 eura, odnosno 250.000 konvertibilnih maraka na godišnjem nivou obezbijedimo kao trajni izvor sredstava za finansiranje Gimnazije u ovom gradu. I to nije stvar naše ad hoc volje… To je nešto što želimo da ugradimo u naš obrazovni sistem."

Povodom 140.-te godišnjice od osnivanja manastira Marija Zvijezda u Muzeju Republke Srpske je otvorena i izložba posvećena ovom događaju koja će biti otvorena mjesec dana.

XS
SM
MD
LG