Linkovi

U Iranu nemiri, Amerika čeka...


Analitičari procjenjuju da će Obaminoj administraciji svakako biti teže započeti dijalog sa Teheranom, sad nakon osporenih rezultata tamošnjih predsjedničkih izbora. Anti-vladine demonstracije nastavljaju se u Iranu, a Washington se izgleda drži principa "sačekaj i vidi" dok rezultat tamošnjih previranja ne bude jasniji.

Dok se protesti nastavljaju u Teheranu i drugdje, predsjednik Obama izražava zabrinutost zbog nasilja izmedju antivladinih demonstranata i iranskih snaga sigurnosti.Medjutim, američki predsjednik ne odustaje od svoje politike da otvori dijalog sa Islamskom Republikom.

Nakon susreta sa južnokorejskim predsjednikom u utorak, gospodin Obama je novinarima izjavio da je iranski narod taj koji treba da razriješi svoje neporazume.

"Nije produktivno, s obzirom na istorijat američko-iranskih odnosa, da izgleda kao miješanje, kao miješanje američkog predsjednika u iranske izbore" - upozorava gospodin Obama.

Sporni izbori nakon kojih je proglašena ogromna većinska pobjeda predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, izazvali su najozbiljnije nemire još od vremena islamske revolucije 1979.

Republikanski senator John McCain i drugi članovi njegove stranke kritizirali su predsjednika što nije oštrije osudio, kako ih je McCain nazvao, lažirane izbore.

Visoko rangirani analitičar za Srednji Istok u organizaciji Jane's Information Group Alex Vatanka ocijenio je Obamin potez mudrim, jer je odlučio da sačeka da situacija postane jasnija prije nego što optuži vlast za krađu izbora. On je dodao i da je predsjednik Obama realističan u pogledu ophođenja sa zemljom sa kojom Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose više od 30 godina:

"Sve u svemu, na strateškom nivou, Sjedinjene Države nemaju nikakvih iluzija o prirodi teheranskog režima" - naglasio je gospodin Vatanka.

I pored Ahmadinejadovog navodnog ponovnog izbora, većina stručnjaka smatra da će iranskom politikom, i spoljašnom i unutrašnjom, nastaviti da rukovodi vrhovni vjerski lider ayatollah Ali Khamenei. To uključuje i pitanja vezana za nuklearna ambicije njegove zemlje.

Ipak, Vatanka kaže da će ove demonstracije oslabiti vladine čvrste stavove u vezi sa nuklearnim pitanjima:

"Ovi protesti su pokazali kako vlada može da se nađe na tankom ledu i da ne smije da podrazumijeva podršku naroda. Oni ne bi smjeli slijepo slijediti svoju retoriku."

Naučni saradnik instituta American Enterpise Ali Alfoneh kaže, međutim, da iranski lideri vjeruju da će biti u prednosti po završetku političke krize i dodaje:

"Takođe vjerujem da zbog čvrstog ubjeđenja da američki status super-sile opada, oni misle da mogu da izvuku više ustupaka od Sjedinjenih Država. Pregovori sa Iranom bi ubuduće mogli da budu mnogo teži."

Mnogi analitičari smatraju da bi pobjeda reformiste Mira Hosseina Mousavija omogućila lakše zbližavanje Washingtona i Teherana, ali da će predsjednik Obama, kako za sada stoje stvari, morati da pregovara sa Ahmadinejadom, čovjekom koji je jasno stavio do znanja da ne želi da pravi kompromise u vezi sa nuklearnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG