Linkovi

BiH: Invalidnine u Federaciji neće biti smanjene...?!


Novi premijer Federacije Bosne i Hercegovine je Mustafa Mujezinović, kadar Stranke demokratske akcije. Mujezinović u svojoj političkoj karijeri ima upisano i da je obavljao funkciju premijera sarajevskog kantona, a bio je i ambassador BiH u Maleziji.

Novog premijera imenovali su predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH , a imenovanje bi trebalo da potvrdi i federalni parlament. Bivši premijer Nedžad Branković ostavku je podnio prije dvadeset dana, svom nasljedniku ostavljajući političku i ekonomsku krizu u entitetu.

Današnje lice te krize ogledalo se u stotinama invalida koji su se skupili ispred zgrade federalne vlade, zahtjevajući da Vlada odustane od zakona koji će sniziti socijalna davanja ovoj populaciji.

Nešto prije 10 sati demonstranti iz nekoliko gradova počeli su pristizati pred zgradu Vlade Federacije BiH u centru Sarajeva. Sa jakog razglasa postavljenog ispred zgrade Vlade orile su se ratno-patriotske pjesme.

Desetine policajaca obezbjeđivalo je prilaz zgradi federalnih vlasti. Preko puta njih, na podnevnom suncu, stajalo je stotine članova porodica poginulih vojnika Armije Bosne i Hercegovine i ratnih invalida.

Jedan od njih je i Mersudin Zulfić iz Kalesije. Porodicu prehranjuje radeći na crno za bogate biznismene. Planiranim federalnim zakonom izgubio bi skoro pola invalidnine.

"1992. godine izgubio sam nogu. Poginula su dva brata blizanca i ja išao da ih izvučem. Tako sam nastrad'o. Stao na minu i ja…. treći.".

Sedamnaest godina poslije Merudin pravdu traži pred zgradom federalne vlade. Kaže da je razočaran i ponižen.

"Prevaren. Prevaren, skroz prevaren. Šta smo dobili? Ništa nismo dobili. A nismo se ni za ovo borili."

Teških sudbina danas je ispod prozora federalnih ministara bilo na stotine. Nešto poslije deset sati muziku su zamjenili govori organizatora demonstracija.

Izet Ganić, predstavnik organizacije koja okuplja porodice šehida i poginulih boraca je bio jedan od govornika na protestu:

"Draga braćo i poštovane sestre, dame i gospodo…. eselamu alejkum i dobar dan. Danas smo ovdje da pokušamo na ovakav način ostvariti prava koja nam po zakonu pripadaju."

Nevzeta Mučinović, u ime porodica šehida i poginulih boraca, Unsko-sanskog kantona zapitala je:

"Nepoštovana Vlado nemojte viriti iza zavjesa, u foteljama gdje vam hladi klima. Zašto ukidate koru kruha djetetu čiji otac leži u crnoj zemlji. Zašto invalidu ne dajete dostojanstven život?"

Situacija je ubrzo kulminirala. Demonstranti su krenuli prema zgradi Vlade. Iz unutrašnjosti zgrade izašle su specijalne policijske jedinice pod punom opremom. Incidentna situacija trajala je nekoliko minuta. Predstavnici demonstranata zatim su otišli na pregovore sa federalnim zvaničnicima.

Stotine ljudi ostajlo je pred zgradom Vlade Federacije BiH čekajući vijesti. Dvosatno čekanje smirilo je tenzije. Dolazak federalnih zvaničnika propratilo je pogrdno skandiranje okupljenih.

Ipak, za demonstrante vijesti su bile ohrabrujuće.

Opsada zgrade Vlade trajala je nešto više od tri sata. Kriza je riješena nakon što su federalni ministar finansija, zamjenik premijera i ministar za boračka pitanja dali garancije da invalidnine neće biti smanjene. Prema riječima ministara, odluku bi navodno sutra trebalo da potvrdi i Vlada Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG