Linkovi

Mirovne snage UN-a: Povećati broj žena pod "plavim šljemovima"


Pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih naroda učestvuju u 18 mirovnih misija na 4 kontinenta. I potreba za takvim vidom djelovanja je veća nego ikada do sada. Stoga Ujedinjeni narodi nastoje osigurati mnogo veći broj pripadnika tih snaga, a posebno kada su u pitanju žene za misije u zemljama u kojima pol ima vrlo značajnu dimenziju napora na uspostavljanju i očuvanju mira.

Mirovne snage Ujedinjenih naroda, sa osnovnim ciljem uspostaviti, podržavati i održavati mir, u sadašnjem trenutku broje više od 100 hiljada pripadnika. Ali, samo desetak posto su žene.

Nadležni zvaničnici Ujedinjenih naroda žele i nadaju se da će uspjeti povećati taj broj, ne samo zbog polne ravnoteže unutar mirovnih kontigenata, nego i zbog stanja na terenu na kojem djeluju mirovne snage.

Comfort Lamptey, savjetnica u odjeljenju za mirovne operacije u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, ističe:

"U zemljama poput Burundija, Liberije, znamo na osnovu razgovora sa tamošnjim ženama, da prisustvo pripadnica mirovnih snaga podstiče aspiracije tih žena na politički angažman ili, primjera radi, uključivanje u lokalne policijske snage."

Istraživanja su pokazala da su žene izložene većim rizicima u oružanim sukobima, čak i kada nisu u cetru sukoba. I to je bio jedan od razloga da Vijeće sigurnosti 2000. godine usvoji rezoluciju o ravnomjernijoj zastupljenosti žena u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda.

Na ceremojiji kojom je odata počast poginulim pripadnicima mirovnih snaga, održana je u sjedištu svjetske organizacije prošlog tjedna, pukovnica Carmen Estrella govorila je o ulozi pripadnica mirovnih snaga u zajednicama jakih konzervativnih tradicija:

"U takvim društvima direktna komunikacija, razgovor žena sa muškarcima nije uobičajen, nije dozvoljen tako da mi pomažemo, zapravo dajemo tim ženama priliku da govore, da ih neko čuje, jer u mnogim prilikama one se plaše govoriti sa muškarcima."

Djelovanje pripadnica mirovnih snaga nije ograničeno samo takve slučajeve, ističe gospođa Lamptey:

"One bivaju obučavane na isti način kao i njihovi kolege, muškarci, jednako su kvalificirane, bilo da su regrutirane kao civili, vojnici ili policajci, i u stanju su obavljati iste zadatke kao njihove muške kolege."

Gospođa Lamptey naglašava da su Gana, Južna Afrika, Nigeria i Indija zemlje koje su do sada davale najveći broj žena pod plavim šljemovima i nada se da će se druge zemlje uskoro početi odazivati pozivu Ujedinjenih naroda i u mirovne kontigente uključivati više žena.

XS
SM
MD
LG