Linkovi

Kako ih pratiti i kako se suprostavljati grupama koje propagiraju mržnju


Pucnjava u Muzeju Holocausta u Washingtonu privukla je novu pažnju na način praćenja i suprostavljanja različitim grupama koje u Sjedinjenim Državama propagiraju mržnju. Policija kaže da je ubijen čuvar Muzeja kada je 88-mo godišnji zagovornik nadmoćnosti bijele rase, James von Brunn, ušao u Muzej sa puškom i počeo da puca. Drugi stražari su odgovorili na vatru i napadač je prebačen u bolnicu u kritičnom stanju. Carolyn Presutti je tim povodom za Glas Amerika istraživala povezanost aktuelnih političkih, socijalnih, i ekonomskih dogadjanja u Sjedinjenim Državama i različitih grupa koje zagovaraju mržnju.

Zločin u Muzeju Holocausta još jednom je pokazao šta mržnja može da učini.

88-mo godišnji James von Brunn je ušao u Muzej Holocausta u Washingtonu i, kako je saopćeno iz Policije, smrtno pogodio stražara koji je ulazna vrata držao otvorenim da bi ostarjeli čovjek mogao ući. Drugi stražari su pucali i ranili napadača.

Čula sam pucanj. Svi su potrčali napolje, hajde, hajde, trči, trči, i ja sam odmah počela da bježim, kaže Brittany Thompson, koja je u to vrijeme bila u posjeti Muzeju.

Više dogadjaja su posljednjih mjeseci izazvali zabrinutost zbog oživljavanja zločina iz mržnje u Americi.

Četvero muslimana pokušali su bombom napasti sinagogu u New Yorku.

Studentica je ubijena na univerzitetu. Policija kaže da su cilj bili Jevreji.

Lječnika koji je obavljao abortuse ubio je ispred crkve, kako se navodi, jedan protivnik abortusa.

I sada je policija napadača u Muzeju Holocausta opisala kao okorjelog rasistu sa dugim dosijeom anti-semitskih aktivnosti.

Deborah Lauter iz grupe Liga protiv kleveta smatra da su posljednji uzroci izljeva bijesa ekstremista, dogadjaji poput prvog Afro-Amerikanac u Bijeloj kući, opadanja ekonomije i rasprava o imigraciji.

"Nešto se dešava kulturološki, što oni ne mogu prihvatiti, i nastoje da na to reagiraju", kaže ona.

Drugi ukazuju na Obamin govor u Kairu u kojem je on osudio negiranje Holocausta. A, dan kasnije u Njemačkoj, je ponovo o tome govorio u bivšem koncentracionom logoru Buchenwald.

Negiranje te činjenice...rekao je u Kairu......je neutemeljeno, ignorantsko, i puno mržnje, ponovio je u Buchenwaldu.

Policija kaže da je napadač u Muzeju Holocausta, zagovornik ekstremizma.

"Da li su javna iskazivanja mržnje svih proteklih godina uticala na njegovu akciju?"

Kaže Joseph Persichini iz Federalnog biroa za istraživanje. On kaže da većina ekstremista znaju koji opseg slobode govora dozvoljava američki zakon.

"Bez obzira koliko je to za nekoga uvrijedljivo, mi znamo da izražavanje mišljenja nije zločin, da je to pravo zaštićeno Ustavom i da tu nema nagodbe."

Ali, danas je razlika u tome da nečije mišljenje može biti dostupno širom svijeta, na mreži Interneta, kao na web stranici von Brunn-a.

Abraham Foxman, iz Lige protiv kleveta već godinama prati Jamesa von Brunna.

"Danas ekstremisti mogu mržnju prenositi širom svijeta u nano sekundi i to im daje osjećaj da su dio nečega većeg od njih samih. To fanaticima daje moć koju nikada prije nisu imali."

Jon Jay Collage u New Yorku podučava buduće policajce kako da prepoznaju ekstremiste prije nego postanu domaći teroristi.

Profesorica Maki Haberfeld tu predaje krivično pravo:
"Mi nastavljamo tražiti inostrane teroriste i potpuno ignorišemo činjenicu da ih imamo ovdje i da su oni, po mom mišljenju, jednako opasni kao inostrani, ili kao domaći islamistički ekstremisti."

Abraham Foxman je Jevrej iz Poljske kojeg je od Holocausta spasila katolkinja. On odgovor vidi u obrazovanju:
"Dobra je vijest da se ljudi ne radjaju netolerantni. Oni se stvaraju, oni se poučavaju da to budu."

Experti kažu da za prevaspitavanje treba vremena. Vjerovatno previše vremena da bi se izbjeglo nešto poput ovog u Muzeju Holocausta u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG