Linkovi

Majčinska metoda klokana spasava bebe Senegala


Alarmantan broj novorođenčadi umire svaki dan u Africi. U Senegalu sada jedan liječnički tim koristi niskobudžetnu prirodnu metodu kako bi održali bebe na životu, pogotovo one koje su prerano rođene.

Za bebe koje teže je malo više od jednog kilograma su potrebni inkubatori, ali oni se rijetko mogu naći u Senegalu, a bolnička njega je skupa za mnoge obitelji.

majke stoga pokušavaju svojim bebama spasiti živote metodom koja je posuđena iz prirode odnosno od klokana.


Svake godine 7,000 beba se rodi u jednom domu zdravlja u Guediawaye, izvan Dakara. Jedno od pet su pothranjeni.

Ali klokan metoda, prvi put isprobana u Columbiji, pomaže spašavanju života. Doktor Ousmane Ndiaye je predstavio metodu ovdje u Senegalu u siječnju, kao dio programa UNICEF-a i ministrastva za zdravlje Senegala. Do sada sva novorođenčad su preživjela.

Doktor Ndyiae kaže:


"Cilj klokan ili koža-na-kožu metode je održavati temperaturu novorođenčeta. Metoda je inspirirana klokanima, životinjama koje rađaju jako malu mladunčad, ili kako se to još zove ličinke, nakon 30 dana trudnoće. Dakle, klokani su predodređeni da rađaju preuranjeno. "

Jedno od 20 novorođenih umire u Zapadnoj i Središnjoj Africi. Ovi problemi se događaju zbog premale težine beba koje su rođene prerano i majki koje boluju od malarije, anemije i neishranjenosti. Sve u svemu, Afrika ima najveću smrtnost novorođenčadi u svijetu.

Inkubatore je teško održavati i većina klinika je bez njih. Ndiyae smatra da je majčina toplina efikasnija od mašine, a i besplatno je.


"Najvažnija beneficija od klokan metode je privrženost koju bebe dobiju s majkama, a koje ne mogu dobiti u inkubatoru. I važno je jer majke aktivno sudjeluju u procesu ozdravljenja. U stvarnom svijetu, majka i jeste ta koja se brine za novorođenče.
Ovo je jako bitno, a studije pokazuju da djeca koja odrastaju uz majčine dodire su manje stresna i razvijaju se bolje."
, govori doktor Ndyiae.


Djeca koja se rode ispod dva kilograma u ovom centru, upućuju se Oumy Badianei koja pomaže majkama da razumiju klokan metodu.


Majke drže svoju umotanu djecu uz svoja gola prsa cijeli dan. Noću djeca spavaju uz njih. Ne samo da se ovom metodom održava temperatura djetetu, nego i otkucaji majčina srca održavaju otkucaje bebinog srca.

Koumba Gueye, čije je treće dijete rođeno mjesec i pol ranije, se začudila ovoj metodi. Sada nakon mjesec i pol, kaže da joj je ova metoda sačuvala život sinu.Ona govori:


"Jako sam se bojala kada se rodio. Bio je tako malen da sam se pitala da li će preživjeti uopće. Rekli su mi da ga ne smijem donijeti u dječiji vrtić, ali sada kada ga vidim kao raste optimističnija sam. Nikako ga ne ispuštam iz ruku. "

Ndyiae kaže da većina majki dolaze u kliniku zabrinute za svoju djecu i skeptične oko metode. Ali kada pogledaju okolo drugu djecu kako napreduju, postaju sigurnije. Veoma su zadovoljne kako njihova djeca rastu.
Ndyiae kaže da imaju plan da se ova metoda koristi širom cijele države Senegal. Ali ključno je kako kaže da žene metodu prenose jedna drugoj prepričavanjem svog zadovoljstva.


XS
SM
MD
LG