Linkovi

Nuklearne ambicije Sjeverne Koreje i Irana kritični test Obamine vanjske politike


Sjeverna Koreja je nedavnim podzemnim nuklearnim testiranjem potakla na nove rasprave u Washingtonu o tome kako se nositi sa režimima koji se nastoje dokopati nukelarnog oružja. Analitičari odbrane kažu da će reakcije Obamine administracije na testiranja Pyongyanga biti pažljivo praćene od strane Irana, za kojeg se vjeruje da ima nuklearne ambicije. Izvještaj pripremila novinarka Glasa Amerike Kate Woodsome.

Svjesnim kršenjem rezolucije Ujedinjenih naroda o zabrani nuklearnog i raketnog testiranja Sjeverna Koreja potvrdjuje da će biti kritični test vanjske politike predsjednika Obame.

Njegov ministar odbrane, Robert Gates, nedavno je na konferenciji o sigurnosti u Singapore-u, izdao strogo upozorenje Pyongyangu:

"Mi nećemo mirno gledati kako Sjeverna Koreja povećava mogućnosti da uništi bilo koju metu u regionu, ili za napad na nas."

Upozerenje je bilo odgovor na objavu Sjeverne Koreje da je prošlog mjeseca izvršila drugo nukelarno testiranje u posljednje tri godine.

Tom Scheber, iz Nacionalnog instituta za politiku, kaže da su Sjedinjene Države pod pritiskom da pokažu da ne blefiraju:
"Iran prati kakav će biti odgovor Sjevernoj Koreji. Isto tako, bilo što da uradi Iran, to prati Sjeverna Koreja da vidi da li Sjedinjene Države samo pričaju, a ništa ne poduzimaju, i da prema tome oni mogu proći bez posljedica, ili će biti stvarnih posljedica za njihove agresivne aktivnosti."

Vjeruje se da Iran, takodjer, nastoji razviti nuklearno oružje, mada tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo za miroljubive svrhe, kao proizvodnju električne energije.

Sjedinjene Države rade sa Vijećem Sigurnosti UN-a na iznalaženju diplomatskog rješenja i sa Iranom i Sjevernom Korejom.

Vijeće sigurnosti je nametnulo sankcije i Teheranu i Pyongyangu, ali one su imale slabog efekta.

U slučaju Sjeverne Koreje, jedan od razloga bi mogao biti da je nedavno pokazivanje sile ponukano unutarnjom politikom, više nego medjunarodnim okolnostima. Neki analitičari kažu da ostarjeli lider Kim Jong Il želi svom nasljedniku osigurati vojnu podršku.

Kada je riječ o Iranu, motivi njihovih lidera su više pomješani. Expert za američku vanjsku politiku Flynt Leverett kaže da Washington treba da učini više na uvjeravanju Irana, jer bez obzira na Obamine pozive za unapredjenje odnosa, Teheran vjeruje da Sjedinjene Države još uvijek nastavljaju politiku bivšeg predsjednika Busha.

"Brine me da bi dosadašnja retorička obećanja mogla biti podkopana nedostatkom inicijativa, posebno ako administracija nastavi otvoreno pokazivati spremnost angažovanja sa Iranom, kako bi podstakla medjunarodnu podršku za jače sankcije. Mislim da će to oslabiti vjerodostojnost bilo koje diplomatske inicijative."

Ali drugi pozivaju na čvršću liniju. Umirovljeni general američke avijacije, Thomas McInerney kaže, ukoliko diplomacija sa Iranom i Sjevernom Korejom ne uspije, da bi Sjedinjene Države trebale uništiti njihove nukelarne kapacitete.

„Ja vjerujem da se povećavaju mogućnosti Irana da radikalnim islamskim teroristima dostavlja nukelarno ili drugo oružje, jer će biti više od jednog i dramatično raste."

Ali Scheber kaže da vojna akcija nije neophodna, sve dok se održava jak sistem anti-raketne odbrane. I zato, po njegovom mišljenju, trebalo bi ponovo razmotriti odluku Obamine administracije na smanjivanju ulaganja u raketnu odbranu.

"Ukoliko to ne uradimo mogla bi se pojačati proliferacija i akcije protiv samih snaga kontrole proliferacije koju nastojimo držati pod kontrolom."

U Pragu, ranije ove godine, predsjednik Obama je obećao da će predvoditi globalne napore na ograničavanju širenja nuklearnog oružja. Način na koji će odgovoriti na nuklearne ambicije Irana i Sjeverne Koreje, kažu experti, mogao bi ukazati koliko će ti napori biti uspješni.

XS
SM
MD
LG