Linkovi

BiH: "Dajte i meni otkaz"


U 12:05, u holu RTV doma, okupile su se kolegice i kolege otpuštenih novinara. Mirza Huskić, dugogodišnji novinar i urednik, dočekan je aplauzom. Nije krio emocije:

„Hvala vam. Iz srca vam hvala. Hvala svima koji me zovu od petka. Ovo je možda najteži trenutak u mom životu, a imao sam ih raznih, i malo mi je teško govoriti, iskreno da vam kažem.... Moramo zbiti naše snage, stisnite svoje pesnice, stisnite svoje redove. Ja četiri godine pokušavam da sačuvam jedinstvo ovog sindikata. Dok smo zajedno, ja vjerujem da ćemo pobijediti. I znam da ćemo pobijediti. Ovu kuću razaraju bezmalo 20 godina. Od ove kuće su napravili brojne eksperimente, ali ono zbog čega je vrijedilo biti ovdje uvijek ste bili vi…."

Iako u objašnjenu otkaza stoji da su otpušteni zbog povrede radne discipline, novinarka Dženana Zolota kaže da ni sada ne zna zbog čega je tačno izgubila posao:

„Direktor Šabić je, u izjavi za Dnevnik FTV-a, dao izjavu da sam ja otkaz dobila zbog toga što sam davala izjave po medijima o mobingu na FTV-u, a u mom otkazu piše da sam zloupotrijebila bolovanje, tako da ja sad zapravo ne znam šta je od te dvije verzije… koja je tačna."

Menadžmentu RTV Federacije otpušteni posebno zamjeraju što im je, prije nego su saznali za otkaz, zabranjen ulazak u zgradu RTV doma. Mirza Huskić tvrdi da je riječ o snagama unutar kuće koje ne žele javni RTV sistem BiH:

„Kad pogledate iznutra šta rade, dolazite samo do tog zaključka … na svaki mogućni način ne dozvoljavaju, otvaraju put za monopol marketinškim agencijama koje će sad vjerovatno poklopiti i vanjske produkcije itd. To su stvari koje su vezane sa vrlo konkretnim interesima. To je problem od kojeg je sve počelo."

Dženana Zolota je već otišla i korak dalje:

"Ja sam sve svoje papire dala advokatu, apsolutno ću ih tužiti i apsolutno ću zapravo podnijeti krivičnu prijavu protiv Džemala Šabića i to po dva osnova."

Generalni direktor RTV FBiH Džemal Šabić je na godišnjem odmoru do 17. juna, rečeno nam je u njegovom kabinetu. Dobili smo samo pismeno saopštenje u kojem se ponavljaju razlozi za otkaze. Ipak, rukovodstvo RTVFBiH se popodne oglasilo još jednim saopštenjem, u kojem se navodi:

„Poslovodstvo smatra da je protest demokratsko načelo iskazivanja mišljenja i onda kada je to mišljenje pogrešno. Poslovodstvo RTVFBiH je primjetilo da su uglavnom prosvjedovali radnici uposleni u BHRT-u, dok je radnika RTVFBiH od 416 bilo svega dvadesetak."

Sindikat je danas od menadžmenta RTV FBiH zatražio da do 8. juna ponište rješenja o otkazima. U protivnom, biće pokrenut generalni štrajk čije su pripreme već počele.

Podršku otpuštenima daju Savez sindikata BiH, Helsinški komitet za zaštitu ljudskih prava u BiH i Udruženje BiH novinari.

XS
SM
MD
LG