Linkovi

BiH: OHR traži da NS RS poništi zaključke o prenosu nadležnosti


Najkasnije do 11.juna Narodna skupština Republike Srpske bi trebala poništiti zaključke usvojene na sjednici entitetskog parlamenta 14.maja ove godine a koji se odnose na prenos nadležnosti sa Republike Srpske na institucije Bosne i Hercegovine.Suština je ovo pisma koje je entitetskom rukovodstvu uputio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko a koje je izazvalo dosta negativnih reakcije u Republici Srpskoj, posebno,zbog toga što su ovi zaključci usvojeni velikom većinom glasova i pozicije i opozicije.

«U samom pismu koje je poslao visoki predstavnik nisu navedene konkretne primjedbe. Data je paušalna ocjena da zaključci nisu ustavni, bez konkretnog navođenja šta je to u njima sporno. Zaključci su dosta opširan set sa 16 pojedinosti i trebalo bi vidjeti šta to izaziva nedoumice ili neslaganje visokog predstavnika» - ističe predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Međutim bošnjački poslanici, koji su bili protiv usvajanja zaključaka kojima se, između ostalog, traži i pokretanje postupaka pred domaćim i međunarodnim pravosudnim institucijama zbog do sada prenesenih nadležnosti, smatraju da je poruka visokog predstavnika veoma jasna.

«Nije bilo dobre namjere, u stvari, kada su donošeni ti zaključci jer da je bila dobra namjera, da se želi i da se pokušava da se popravi funkcionisanje države Bosne i Hercegovine i institucija Bosne i Hercegovine, to bi se pisalo na sasvim drugačiji način i ne bi se u toj informaciji, koja je bila osnov za te zaključke, isticali samo negativi efeketi prenosa nadležnosti, nego bi se to pisalo na sasvim jedan drugi način. Zato smatram da je sada potrebno učiniti dodatni napor da bi se poništili zaključci koji su dati 14.maja i da se ispoštuje ono što je visoki predstavnik u svom zahtjevu naznačio» - kaže poslanik Stranke za BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske Muharem Murselović.

Zbog ozbiljnosti situacije predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović je za sutra sazvao sastanak lidera sedam parlamentarnih stranaka koje su podržale zaključke Narodne skupštine. Međutim, sudeći prema istupu lidera radikala Milanka Mihajlice, čini se da je stav opozicije jasan i prije ovog sastanka.

«Srpska radikalna stranka Republike Srpske je jedina stranka u ovom parlamentu koja nikada nije glasala i za jednu odluku visokog predstavnika o prenosu nadležnosti, niti je glasala i za jednu odluku u parlamentu kojom je prenesena bilo koja nadležnost sa Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu. Dakle, nema nikakvog razloga da mi sada svoj stav mijenjamo, pogotovu, što smo mi, ponavljam, jedina politička stranka koja je ovaj stav imala u kontinuitetu i moram da kažem da to nije bilo nimalo lako» - ističe gospodin Mihajlica.

Ovim povodom oglasio se i ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman koji je saopštio da u pravnoj praksi nije poznato, niti predviđeno, da se od zakonodavnih organa traži da stave van snage svoje zaključke, odluke ili zakone, te da usvajanjem zaključaka o prenosu nadležnosti nije povrijeđen Ustav BiH ili narušen Dejtonski sporazum.

XS
SM
MD
LG