Linkovi

SAD: General Motors pokrenuo postupak bankrota


General Motors Company, najveći proizvođač automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, jutros je nadležnom sudu podnio dokumentaciju potrebnu za otvaranje procesa bankrota, što je dio plana, pod nadzorom federalne vlade, o prestrukturiranju 100 godina stare kompanije. Ulazak u taj proces omogućava General Motorsu sudsku zaštitu pred povjeriocima i daje određeni vremenski okvir za ostvarivanje planova čijom bi realizacijom, kako se očekuje, kompanija stala na noge i ponovo postala profitabilna. Unatoč 20 milijardi dolara vrijednoj finansijskoj pomoći federalne vlade, GM nije uspio da se do današnjeg dana oporavi i nađe rješenja za drastična pad prodaje vlastitih automobila na američkom tržištu.

Govoreći tim povodom, danas je američki predsjednik Barack Obama istakao da je proces bankrota bolan, ali nužan korak oživljavanja simbola američke automobilske industrije. U govoru prenošenom putem televizije, dakle za najširu američku javnost, gospodin Obama je rekao da shvata da će mnoga radna mjesta biti izgubljena, ali da će žrtva te vrste pomoći kompaniji da bude jača na dobrodit budućih generacija.

U svom današnjem obraćanju, general Motorsa Fritz Henderson predsjednik apelirao je da se kompaniji da još jedna prilika. On je ocijenio da je potez povučen danas početak novog, poslovno i proizvodno manjeg, ali profitabilnijeg GM-a koji će kao takav izrasti u naredna dva, do tri mjeseca. Po njegovim riječima proces bankrota neće se osjetiti na garancije koje daje general Motors ili na operacije kompanije u prokomorskim zemljama.

Očekuuje se da će vlada Sjedinjenih Država, osigurati dodatnih 30 milijardi dolara kao pomoć restruktiranju proizvodnje, dok su vlada Kanade i kanandske provincije Ontario obećale pomoć od 9,5 milijardi dolara, s obzirom da GM ima značajnu proizvodnju i u Kanadi.

Ulazak General Motorsa u proces bankrota je najveći takav proces u povijesti Sjedinjenih Država. Zvaničnici administracije predsjednika Baracka Obame smatraju da bi GM mogao biti reorganiziran u periodu od 60 do 90 dana. Američka vlada će biti najveći vlasnik novo-reorganizirane kompanije, ali bez namjere da bude uključena u svakodnevne poslovne i proizvodne operacije GM-a.

U odvojenom, ali za automobilsku industriju bitnom razvoju događaja, sudija nadležan za proces bankrota Chryslera, trećeg po veličini američkog proizvođača automobila, kasno sinoć po ovdašnjem vremenu odobrio je prodaju najvećeg dijela vrijednosti kompanije grupi investitora koju predvodi italijanski Fiat. Takvom odlukom otvoren je put da se Chrysler ubrzo „izvuče" iz procesa bankrota, odnosno sudske zaštite. Predsjednik Obama je u obavijesti za medije istakao da se sudskom odlukom utire put i način da „novi Chrysler izroni kao buduća jača i konkurentnija kompanija." Po njegovoj ocjeni, napredak u tom pravcu je moguć zbog značajne podrške Washingtona i „povelikih odricanja" Chryslerovih povjerilaca, radnika i drugih vezanih i uključenih u ukupno poslovanje kompanije.

XS
SM
MD
LG