Linkovi

Sjeverna Koreja nastavlja da prkosi svijetu


Američki ambasador u UN-u, Susan Rice kaže da će Sjeverna Koreja platiti cijenu za prkošenje medjunarodnoj zajednici svojim, kako je rekla, prvokativnim raketnim i nuklearnim testiranjima. Sjeverna Koreja je danas lansirala još dvije rakete kratkog dometa, i pored oštrih medjunarodnih kritika nakon jučerašnjih testiranja. Jučer je Sjeverna Koreja testirala tri rakete, neposredno nakon podzemnog nuklearnog testiranja, koje je izazvalo oštre osude medjunarodne zajednice. Kasno sinoć, na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a 15 članica, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu, jednoglasno su osudili nuklearni test.

"Članovi vijeća sigurnosti oštro su iskazali protivljenje i osudu nuklearnog testa kojeg je izvršila Demokratska narodna republika Koreja u ponedjeljak 25 maja 2009., koji predstavlja jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti, rekao je ruski ambasador u UN-u,Vitaly Churkin, čija zemlja trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti.

"Ono što smo čuli bila je brza, jasna i jednoglasna osuda i protest protiv onoga što se dogodilo. Sastanak je bio kratak, svi su govorili i svi su u biti iskazali isto gledište", izjavila je američki ambasador u UN-u, Susan Rice.

Ona je danas rekla da Vijeće sigurnosti radi na donošenju oštre rezolucije, ali nije rekla o kojim se dodatnim sankcijama razgovara. I ruski ambasador Vitaly Churkin kaže da Vijeće sigurnosti priprema oštar odgovor Pyongyangu. Medjutim, nije sigurno koliko daleko su Ujedinjeni narodi spremni da idu. Ruska novinska agencija Intefax, navodeći kao izvor rusko ministarstvo vanjskih poslova, javlja da je usvajanje oštre rezolucije vjerovatno neizbježno, jer je u pitanju autoritet samog Vijeća sigurnosti.

Kina, susjed i tradicionalni saveznik komunističke Sjeverne Koreje, takodjer je iskazala oštro protivljenje izvršenom nuklearnom testiranju. Ali, Peking, takodjer, poziva relevantne strane da odgovore smireno i na adekvatan način.

Rusija i Kina su dvije stalne članice Vijeća sigurnosti koje su do sada blokirale oštrije sankcije protiv Pynogyanga.

Sjeverna Koreja, koja danas slavi lansiranje raketa, uporno ponavlja da joj je nukelarno oružje potrebno kako bi se zaštitila od mogućeg napada Sjedinjenih Država, i optužuje Ameriku za neprijateljstvo. Mediji Sjeverne Koreje pišu da nova američka administracija nastavlja politiku Bushove administracije koja je nastojala ugušiti Pynogyang silom oružja.

Novo testiranje Pyongyanga je, medjutim, Južnu Koreju podstaklo da objavi planove o punom učešću u Inicijativi protiv proliferacije oružja koju predvode Sjedinjene Države, i presreće brodove za koje se vjeruje da nose oružja za masovna razaranja.

Ranije je Sjeverna Koreja izjavila da će to smatrati činom rata, i Južna Koreja je izbjegavala da se pridruži američkoj inicijativi da ne bi provocirala sjevernog komunističkog susjeda.

Više od 90 država učestvuju u programu, koji uključuje razmjenu obavještajnih podataka i koordinirane aktivnosti na morima kako bi se spriječio ilegalni transport nuklearnog i drugog naoružanja.

Sa svoje strane Sjedinjene Države su uvjerile Južnu Koreju i Japan da će im dati podršku.

U današnjem telefonskom razgovoru, američki predsjednik Barack Obama, predsjednik Južne Koreje Lee Myung-bak i japanski premijer, Taro Aso su se složili da će blisko suradjivati i podržati aktivnosti UN-a na suzbijanju nuklearnih i raketnih aktivnosti Sjeverne Koreje.

Ministri vanjskih poslova Azije i Evrope su medju mnogim medjunarodnim zvaničnicima koji su osudili nukelarni test Sjeverne Koreje.

U današnjoj preliminarnoj zajedničkoj izjavi, ministri više od 40 zemalja, su od Sjeverne Koreje zatražili da obustavi testiranja i da se vrati šestostranim pregovorima čiji je cilj okončanje nuklearnog programa te zemlje.

Analitičari su podjeljeni u procjenama. Neki smatraju da Sjeverna Koreja pokušava ojačati svoju poziciju u pregovorima sa medjunarodnom zajednicom, dok drugi misle da je to dio unutranje političke borbe u Pyongyangu.

XS
SM
MD
LG