Linkovi

Slatkiši i recesija: Prodaja raste i u ova "kokuzna" vremena


Usprkos teškoj ekonomskoj situaciji koja pogađa sve industrijske grane, postoji i izuzetak koji potvrđuje pravilo. Prodaja ide bolje nego ikada… slatkišima. Na najvećem sajmu slatkiša u svijetu, Candy Expo u Chicagu, vjerovatno nigdje na kugli zemaljskoj, nema na jednom mjestu više čokolade, bombona, lizala, kolača i kolačića.

Susan Whiteside, glasnogovornica američkog Nacionalnog udruženja proizvođača slatkiša, poređenja radi kaže:

"Sve u svemu… slatkiši su izloženi na površini velikoj kao deset nogometnih igrališta…"

Nacionalno udruženje proizvođača slatkiša i čokolade organizira prezentaciju jednom godišnje. Proizvođačima je na taj način omogućeno da izlože i promoviraju najnovije proizvode, a predstavnici prodajnih lanaca imaju priliku da izaberu ono čime će napuniti police naredne sezone. Usprkos globalnom ekonomskom usporavanju i manjoj potrošačkoj moći, posjećenost Candy Expo-a je veća, a ugovaraju se i obimnije prodaje slatkiša.

Gospođa Whiteside ističe:

"Prodaja slatkiša je vrlo stabilna, čak i u ekonomskim teškoćama, i sada ima tendenciju rasta, između jednog i tri procenta. Za 52 nedjelje prodaje, to je oprilike period izmjeđu dva sajma, odnosno do kraja aprila, prodaja slatkiša je porasla za 3,7 posto. To je priznaćete, značajno u vrijeme kada sve druge prodaje padaju."

Nestle, jedan od gifanata proizvodnje slatkiša i druge hrane, bilježi trenutno umjeren rast prodaje. Tricia Bowles, direktor odjela za javnost Nestle-a u Sjedninjemi Državama, je zadovoljna:

"Prodaja je porasla u zadnje vrijeme za malo više od 2 posto. Raduje nas što i u ovakvo vrijeme održavamo prodajni ritam i plasiramo i neke nove proizvode."

Bowlesova kaže da postoji više razloga iz kojih ljudi ne prestaju kupovati slatkiše u vrijeme kada odustaju od novih auta, kuća, tv aparata i slično:

"I kada dođe do ekonomske depresije, ili u ovom slučaju recesije, postoje i opstaju neki mali luksuzi bez kojih čovjek jednostavno ne može. Pogotovo, ako je taj luksuz mnogo jeftiniji od drugih…. kao slatkiši, na primjer."

Sa ovakvom ocjenom se slaže i gospođa Whiteside:

"Čokolada nije nužna potreba, ali ne košta puno. Čovjeka čini sretnim. Radi se o nekoliko dolara potrošenih na najdraži slatkiš… i to je to."

Ako se zakoni fizike odnose i na ekonomiju, ili u ovom slučaju na prodaju slatkiša, onda sve što je u vrhu mora jednom i na niže. Većina proizvođača slatkiša ne zna da li i kada bi prodaja mogla početi padati, a gospođa Bowles kaže:

"Niko nije siguran u vrijeme recesije. Ne znamo šta je to što bi to moglo osigurati veću prodaju. No, s obzirom da je prodaja veća od očekivanja, bolje je ništa ne dirati za sada."

Sve u svemu, više od tri hiljade novih slatkih proizvoda će izaći na tržište ove godine i biće mnogo teže biti izabrati novi omiljeni slatkiš nego platiti za njega.

XS
SM
MD
LG