Linkovi

Bajden u Beogradu: Otvoreno iza zatvorenih vrata


Uz mere bezbednosti kakve Beograd do sada nije video, potpredsednik SAD Džozef Bajden stigao je jutros u Beograd i odmah se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Palati Srbije na Novom Beogradu. Razgovor iza zatvorenih vrata je trajao oko sat vremena i bio je otvoren i produktivan, objasnio je novinarima posle susreta Tadić.

Bajden je istakao da dolazi u ime administracije Baraka Obame sa jasnom porukom da SAD žele da prodube saradnju da Srbijom i da Vašington podržava članstvo Srbije u Evropskoj Uniji:

"SAD snažno podržavaju članstvo Srbije u Evropskoj Uniji i proširenje saradnje u oblasti bezbednosti Srbije, SAD i saveznika. Upotrebićemo naš uticaj, energiju i resurse da promovišemo evroatlantske aspiracije Srbije."

Iako Kosovo, i prema ranijim najavama nije bilo tema razgovora, pomenuto je makar indirektno:

"SAD ne očekuju, naglašavam, ne očekuju, da Srbija prizna nezavisnost Kosova, to nije nikakav preduslov za bolje odnose i našu podršku da Srbija postane članica EU" - naglasio je američki potpredsednik, a srbijanski predsednik istakao:

"Srbija smatra jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajina kršenjem međunarodnog prava. Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo i to nikada neće učiniti. Legitimno je pravo Srbije da brani svoj integritet mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima."

Bajden je dodao da će SAD nastaviti da insistiraju na tome da Srbi dobiju najveću moguću zaštitu na Kosovu, kao i da očekuju da Srbija sarađuje sa EU u tom procesu

A Boris Tadić je rekao da se Srbija snažno zalaže za stabilnost či-tavog regiona i celovitost svih zemalja članica UN:

"Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma Srbija je garant teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i zalaže se za rešenja koja su isključivo rezultat demokratskog sporazuma sva tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata."

Potpredsednik SAD je istakao da smatra da je važno da i Srbija pomogne u hapšenju haških optuženika kako bi to poglavlje istorije bilo zatvoreno. Takođe, Bajden je podsetio na jako dobre vojne veze dve zemlje i na ekonomsku saradnju. Amerika je, po njegovim rečima, vodeći investitor u Srbiji, a sve više velikih američkih kompanija želi direktne investicije u Srbiji.

A ekonomska saradnja SAD i Srbije bila je glavna tema razgovora koje je potpredsednik Bajden vodio sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministrima iz vlade.

Posle sastanka Bajden je u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je 2003. godine ubijen premijer Zoran Đinđić položio venac na kome piše: "Zoranu Đinđiću sa velikim poštovanjem od američkog naroda".

Nakon posete Vladi, Bajden je u Domu garde u Topčideru razgovarao i sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i načelnikom Generalaštaba Vojske Srbije generalom Milojem Miletićem.

Za večeras je zakazana večera kojoj će, osim predsednika Srbije i drugih najviših zvaničnika prisustvovati i predstavnici nevladinog sektora.

Sutra ujutru Bajden iz Beograd odlazi za Prištinu.

XS
SM
MD
LG