Linkovi

SAD i Kina: Hvatanje i osuđivanje kineskih bankara-lopova dobar potezNe dešava se tako često da Kina pozdravi neki od koraka Sjedinjenih Američkih Država usmjerenih protiv kineskih državljana. I upravo zbog toga, zbog kineskog odobravanja,je priča o dvojici kineskih bankara koji su u SAD uhapšeni i na podobar broj godina, zajedno sa suprugama, osuđeni na zatvor našla svoj put do medija.

O čemu se zapravo radi?

Početkom maja, američki federalni sudija je u Las Vegasu osudio Xu Chaofan-a i Xu Guojun-a (nisu u srodstvu) na 25 i 22 godine zatvora svakog, na osnovu dokazanih optužbi za reketiranje, pranje novca, prebacivanje pokradene imovine i pljačku. Njihove supruge, kao saučesnice u izvršenju tih krivičnih djela, osuđene su na po 8 godina zatvora svaka.

Ta četvorka, zajedno sa još jednim bankarom-Kinezom koji je priznao da je počinio lopovluk za koji je optuživan i već deportovan u Kinu, olakšala je Bank of China za 485 miliona dolara.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu izjavio je da vlada pozdravlja presude izrečene 6. maja. Kineska vlada ocjenjuje, kako je rekao, da je to dobar primjer pozitivnog napretka u kinesko-američkoj saradnji u primjeni zakona. Takođe je istakao da izrečene presude i kazne pokazuju da će, ako postoji djelotvorna međunarodna saradnja, bez obzira gdje i koliko dugo da se kriju, kriminalci biti privedeni pravdi i pravu.

Kriminal spomenute četvorke, odnosno petorke, počeo je 1991. godine i trajao do 2004. kada su američki federalni agenti uhapsili dvojicu kineskih bankara i njihove supruge ovdje, u Sjedinjenim Državama.

Obojica Xu-a bili su menadžeri filijale Bank of China u Kaiping-u, gradu u provinciji Guangdong na jugu Kine. Iskoristili su svoje pozicije da odobravaju fiktivne kredite, da taj novac transferuju i velike sume peru kroz finasijske kanale koji su preko Hong Konga i Kanade vodili do Sjedinjenih Država. A sa tako stečenim novcem oba Xu-a znali su dobro zaigrati u kockarnicama Las Vegasa. Svaki od njih znao bi uložiti i do 80.000 dolara. Sada, uz robijanje,sudskom presudom naloženo im je da vrate 482 miliona dolara. I supruge su uključene i u taj dio presude.

Kina se nada, kako je rekao glasnogovornik Ministarstav vanjskih poslova, da će sada Sjedinjene Države nastaviti pomoć u otkrivanju pokradenog novca. Kina je, neka i to bude spomenuto, zatražila izručenje osuđenih.

A Sjedinjene Države će, kako je izjavio pomoćnik federalnog ministra pravosuđa Lanny Breuer, i dalje strane državljanje koji se ogriješe o finansijski sistem u njihovim matičnim zemljama i novcem stečenim na nepošten način potraže sklonište u SAD, držati poptuno odgovornim za učinjene mahinacije i adekvatno suditi i kažnjavati.


XS
SM
MD
LG