Linkovi

SAD/Meksiko: Stati u kraj krijumčarenju oružja


Meksiko je do nedavno bio u središtu pozornosti zbog izbijanja svinjske gripe A-H1N1. Ta nevolja ipak ne spriječava mnogobrojne bande koje se bave ilegalnim krijumčarenjem droga da nastavljaju sa međusobnim obračunima i ubojstvima, često i nedužnih osoba. Većina oružja koje koriste plaćene ubojice koji rade za kartele drogom vuče korijenje iz Sjedinjenih Američkih Država.

Upravo zbog toga sa američke strane granice nadležni službenici, agenti i policija danonoćno rade na presijecanju kanala krijumčarenja oružja u Meksiko.

Bill Molaski, šef graničnog prijelaza u El Pasu, kaže:

"Oslanjamo na primljenja obavještenja, informacije prikupljamo i ovdje, na terenu. Pretresamo sve i svakoga za koga sumnjamo da se bavi tom vrstom posla."

Meksički glavni konzul u El Pasu Roberto Rodriguez dodaje:

"Veliki je zadovoljstvo i ohrabrenje vidjeti kako američke vlasti rade. Većina oružja koje koriste bande u Meksiko je stigla iz Sjedinjenih Država."

Za neke oduzete pištolje i male automate točno se zna iz koje su trgovine oružjem u Americi. Američki prodavci, vlasnici trgovina oružjem tvrde da nije vjerovatno da mnogo njihovog oružja stigne do meksičkih bandi.

Charles Wagnon, vlasnik prodavnice Tex-Guns u Austinu, Texas, tvrdi da kod njega nitko ne kupuje mnogo oružja:

"Ovdje niko ništa nije kupio u tolikoj količini da bi mogao dalje preprodavati."

Gospodin Wagnon ukazuje i na činjenicu da mu nije dozvoljeno ni nabavljati, ni prodavati automatske puške i zolje koje koriste meksičke narko-bande.

Analitičar u oblasti međunarodne sigurnosti Fred Burton, ističe da trgovine oružja mogu nabaviti jako mali broj vrsta oružja korištenog u obračunima u Meksiku:

"Oružja koju posjeduju narko-dileri i njihove bande, većinom su kineske ili ruske proizvodnje. Naravno, ima i oružja koje je ilegalno kupljeno u Sjedinjenim Državama i prokrijumčareno u Meksiko."

Gospodin Burton tvrdi da je većina oružja koje se koristi u obračunima narko-bandi oružje meksičke vojske. Primjera radi, tokom 2008. godine 15.000 vojnika je dezertiralo i mnogi su oružje ponijeli sa sobom. Inače, većina oružja meksičke vojske dolazi iz direktne komercijalne prodaje američkih kompanija, s dozvolom State Departmenta. Gospodin Burton dodaje da bi trebalo temeljitije provjeravati te prodaje:

"Mislim da je to problem. Nije problem pomoć koja se pruža Meksiku, nije problem legalna prodaja oružja toj zemlji, problem je u tome gdje završava to oružje, u čije sve ruke odlazi."

Dio problema leži i u nedostatku koordiniranog sustava za identificiranje i praćenje kretanja oružja u Meksiku. Konzul Rodriguez u tom smislu ističe:

"Mi moramo naći načina kako da koordinirano radimo jedni s drugima, kako da na pravi način pratimo tok oružja."

Intenzivni razgovori nadležnih zvaničnika dvije zemlje o tome su u toku i nadati se da će najbolji načini praćenje kretanja oružja, i onog legalno prodatog, i onog krijumčarenog uskoro zaživjeti.

XS
SM
MD
LG