Linkovi

EU pred izbore za Evropski parlament: Mladi za snažniji glas mladihPredstojeći izbori za Evropski parlament, što će se održati od 4. do 7. juna, u Briselu su shvaćeni kao prilika da se radi više na zajedničkom, evropskom projektu. Slično na izbore reaguju i organizacije mladih koje bi željele u sedmicama pred izlazak na birališta, što snažnije animirati mladu populaciju, boreći se tako za glas više u evropskim centrima odlučivanja, postavljajući nove standarde i prava za mlade kojima je Unija danas dom, ili će to sutra postati.

Ti, sedmi po redu izbori za članove Evropskog parlmaneta, pružiće priliku Evropljanima da se na neposredan način izjasne o svojim predstavnicima u tom sve značajnjem evropskom tijelu. Neposredno, što nije uvijek slučaj sa evropskim institucijama, skoro 400 miliona stanovnika Unije će imati priliku da glasa za one za koje smatraju da će ih najbolje zastupati.

Iako se održavaju bez okvira Lisabonskog sporazuma, čemu su se svojevremeno nadali zagovornici tog prvog evropskog ustava, izbori su shvaćeni kao prilika da se još jednom podvuče važnost zajedničkog evropskog projekta… i glasa običnih ljudi, dodaje se sa različitih strana.

Tako su ovih dana učesnici samita evropskih građana uručili zvaničnicima u Brisselsu dokumenat sa 15 preporuka, od nužnosti smanjenja globalnog zagrijavanja, do većih prava običnih građana, zajedničkog sistema zdravstvene zašite, boljih uslova rada...

Uslijedile su zatim posjete organizacija mladih iz najvećih evropskih stranaka, što je sa naglašenim odobravanjem dočekano u Brisselsu, zabrinutom nad činjenicom da značajan broj Evropljana u predstojećim izborima ne vidi svoju šansu. Kako posljednja istraživanja pokazuju, primjera radi, tek nešto više od 30 posto Finaca će izaći početkom juna na glasanje za 736 članova novog saziva Evropskog parlamenta.

Predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso, kada je u pitanju glas mladih, kaže:

"Želim da izrazim toplu doborošlicu liderima i predstavnicima organizacija mladih evropskih političkih partija, gdje su mladi Evropske narodnjačke stranke, evropski socijalisti i mladi evropskih liberala. Upravo su usvojili zajedničku deklaraciju i predstavili je meni i ostalim zvaničnicima Evropske komisije. Zajednička deklaracija je, ni više ni manje, glasan i hitan poziv preko geografskih i političkih granica svim mladim Evropljanima da glasaju na predstojećim evropskim izborima. Potpuno se slažem sa ključnom porukom organizacija mladih evropskih političkih partija da, kada mladi učestvuju , a predstavnici donese rješenja koja imaju efekta, tada Evropa postaje jača."

Ne samo politički organizovani mladi Evropljani ovih dana imaju potrebu da poruče Brisselsu kako njihov glas mora snažnije da se čuje. Čine to i onii koji su se spontano okupili na glavnom briselskom trgu, upozoravajući kako ove godine preko 36 miliona mladih po prvi put ima mogućnost da glasa i vičući…. "čuješ li nas, Evropo?

Učesnica okupljana, studentica, Caroline Van Limbergen, ističe:

"Na posljednjim evropskim izborima je tek 35 posto mladih ljudi izašlo na glasanje. Mislimo da je ovaj put važno da što više mladih glasa… Jer, zaista je veoma važno da podignemo glas u Evropi, važno je to za naše vlastite živote i sudbine."

XS
SM
MD
LG