Linkovi

SAD: Robotiziranje proizvodnje voća i povrća


Uzgoj i prerada voća i povrća su ogroman business u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, berba voća, povrća i koštunjičavog voća, kao što su orasi ili lješnjaci, zahtijeva puno ruku, a cijena ljudskog rada raste. Uzgajivači se uz to susreću sa neodstatkom radnika i pojačanim zahtjevima za sigurnošću na radu. Proizvodnja, za razliku od uzgoja pšenice, kukuruza ili soje, ne može biti mehanizirana u velikoj mjeri i farmeri se očajnički bore kako bi povećali proizvodnju i kvalitet bez povećanja cijena. Zbog toga neki farmeri, za sada u eksperimentalnoj fazi, počinju primjenivati robotičku tehnologiju. Jedna od takvih farmi, zapravo veliki voćnjak jabuka u Pennsylvania-i je dobar primjer za priču na ovu temu.

Djeda Craiga Senovicha je podigao voćnjak na nešto više od hektar zemljišta, zasadivši nekada davno 1.300 stabala jabuka.

"Sve su to patuljasta stabla. Ona su visoka oko 3 metra. Tom vrstom stabala moguće je mnogo gušće zasaditi istu površinu, odnosno i povećati urod" – kaže gospodin Senovich, inžinjer po profesiji.

On je instalirao irigacijski sistem, čije je vodene stanice i senzore u voćnjaku povezao sa svojim kompjuterom. Uz pomoć odgvovarajućeg kompjuterskog programa prati i zdravlje stabala. Nastoji poslove na farmi uklopiti u svoj radni dan, ali, kako kaže, mnoge radnjemora iz dana u dan ponavljajti što mu oduzima mnogo vremena:

"Bilo bi lijepo kada bi barem travu mogao kositi i uklanjati automatski. Na to gubim puno vremena."

To je jedan od razloga što je gospodin Senovich rado primio naučnike sa univerziteta Carnegie Mellon. Oni donacije američkog Ministarstva poljoprivrede koriste kako bi testirali određenu robotičku tehnologiju i na Senovichevom imanju i drugim mjestima.

Direktor projekta Sanjiv Singh vjeruje da će košenje trave biti lako automatizirati:


To vozilo je na pogon strujom i kreće se vođeno sa dva laserska skenera montirana na prednjem braniku. Svaki skener vrši 13 hiljada mjerenja u sekundi. Informacije odlaze u centar za kontrolu kretanja vozila iz kojeg se onda reguliše brzina i pravac.

Gospodin Singh ističe da dodatni senzori mogu farmerima stalno davati podatke o stanju biljaka, vlažnosti tla ili kemikalija i dodaje:

"Može se, recimo, pojaviti problem u navodnjavanju, problem sa insektima ili drugom vrstom oboljenja stabala. Farmer će to onda moći vidjeti, nakon što robot prođe voćnjakom, da postoji određeni problem na koji mora reagirati."

Drugi projekat kojeg finansira američko Ministarstvo poljoprivrede testira mrežu traktora bez posade u voćnjaku naranči na Floridi.

Chris Dima, naučnik u Centru za robotiku univeriteta Carnegie Mellon, kaže da će jedan čovjek na kompjuteru nadgledati cijeli autmomatizirani vozni park.

"Traktori su potpuno automatizirani, i čovjek je tu da im pomogne u slučaju da naiđu na problem."

Gospodin Dima kaže da nije projektni cilj razviti potpuno automatizirane operacije, nego integrirati tehnologiju u svakodnevne potrebe farmera uz pristupačnu cijenu:

"Pored dokazivanja da je to moguće, trebaće još dosta raditi na smanjivanju troškova ove tehnologije, kako bi je bilo moguće komercijalno prihvatljivo proizvoditi i koristiti .”

U međuvremenu, na svom imanju Craig Senovich promatra vozilo koje se samo kreće između redova drveća. On se nada da će testiranja pomoći unapređenju tehnologije i uzgajivačima voća i povrća omogućiti automatizaciju koja će im uštedjeti i vrijeme i novac.

XS
SM
MD
LG