Linkovi

BiH: Obnova Ferhadije, obnova suživota i povjerenja


Od 16 porušenih džamija na području grada Banjaluke nakon rata ih je u potpunosti obnovljeno deset, dok su ostale u fazi projektovanja ili obnove. Među njima je i džamija Ferhadija, srušena na današnji dan, 7.maja, 1993.godine. Taj datum Islamska vjerska zajednica u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan džamija.

Obnova Ferhadije počela je takođe na današnji dan 2001. godine. Tada su, prilikom prvog pokušaja polaganja kamen temelja za njenu obnovu, izbili su nemiri u kojima je više lica povrijeđeno, a jedna osoba je naknadno preminula.

Danas muftija banjalučki Edhem Čamdžić ističe da se ti događaji ne mogu zaboraviti, ali da budućnost treba graditi na suživotu i dobrim međunacionalnim odnosima koji bi trebali biti još bolji kada se završi obnova Ferhadije koja je nastavljena prijedana. Radovi teku dinamikom koju uslovljava činjenica da je taj objekat bio pod zaštitom UNESCO-a. Stoga svi detalji moraju odgovarati prijeratnom izgledu ove džamije, kaže gospodin Čamdžić i dodaje:

«Približavaju se neimari, majstori prstenu ispod kupola, u ponedjeljak su počele ovogodišnje aktivnosti na njenoj obnovi. Izuzetno smo zadovoljni i sa tehnikom i sa dinamikom radova na Ferhadiji. To je izuzetno skup projekat jer Ferhadija mora biti onakva kakva je bila i prije njenog rušenja. Oko 70 posto, bolje rečeno oko 80 posto, do sada je uzidano njenog kamena koji je pronađen, i u temelje i u zidove, ali i u samu munaru. Kad se penjete uz munaru, nailazite na stepenice koje su služile 500 godina, koje su se, uslovno rečeno, izlizale. Takve stepenice, takvo kamenje,je u munari, dakle, sve se originalno radi.»

Obnovu Ferhadije već treću godinu zaredom pomaže i Vlada Republike Srpske, a od prošle godine određena finansijska sredstva izdvaja i Vlada Federacije BiH. Gradnju su u više navrata pomagale i ambasade pojedinih zemalja, naglašava muftija Čamdžić i izražava očekivanja da će se institucije Bosne i Hercegovine aktivnije uključiti u obnovu vjerskih objekata srušenih tokom proteklog rata:

«Mi imamo veoma značajne prijatelje u Americi, posebno, američka ambasada, američki ambasadori, koji redovno posjećuju gradilište Ferhadije…. Čk su i finansijski pomogli američka vlada, američka ambsada obnovu Ferhadije, pa njemačka vlada, njemačka ambasada i još mnogi drugi...Ja moram istaći, nažalost, da iz islamskih zemalja do sada nešto nemamo još uvijek, tako reći, nikakve novčane pomoći.»

Obnova vjerskih objekata i vraćanje oduzete imovine bi trebalo doprinjeti jačanju suživota među pripadnicima različitih nacija, odnosno, vjerskih zajednica, smatra muftija Edhem Čamdžić:

«To,dakle, govori, da ovdje nije umrla ideja suživota, multietničnosti, ideja tolerancije, dijaloga, međuljudske koegzistencije... To je veoma važno i Ferhadija već sa svojim izrastanjem zagovara i šalje poruku i pomirenja ovdje, poruku suživota koji je ovdje bio stoljećima prisutan, na ovim prostorima, i on će biti, ako bog da, prisutan i ubuduće.»

Upravo džamija Ferhadija, izgrađena u drugoj polovini 16.vijeka je, zaključuje muftija banjalučki Edhem Čamdžić, uvijek slala poruke vjere, mira i tolerancije što bi trebalo biti i ubuduće, kada se završi njena izgradnja i obnova.

XS
SM
MD
LG