Linkovi

Ekonomski opravak SAD: Slijedi zatvaranje poreskih rupa


Američka ekonomija će najvjerojatnije početi da izlazi iz, već pozadugo duboke recesije, krajem godine. Oporavak će biti spor uz, kako se očekuje, dalji porast nezaposlenosti. To je u najkraćem ekonomska prognoza prvog čovjeka američke Centralne banke Bena Bernanke-a.

S druge strane, Bijela kuća predlaže ključne promjene u poreskom zakonu kojima bi bile ukinute povlastice koje imaju američke kompanije na zaradu ostvarenu u inostranstvu. Procjenjuje se da bi na taj način Sjedinjene Države bile bogatije za 200 milijardi dolara godišnje, naravno ako Kongres prihvati promjene u načinu oporezivanja poslovanja tih kompanija.

Povećana potrošnja prosječnih Amerikanaca, obimnija stanogradnja i gradnja općenito razlogom su za optimizam gospodin Bernanke-a:

“Očekujemo da ćemo od dna krenuti naviše. Ključni elemenat za ovu ocjenu je početak stabiliziranja stanogradnje i tržišta koje prati tu djelatnost.”

Uz upozorenje da će stopa rasta ekonomskih aktivnosti za duže vrijeme ostati ispod potencijalnih mogućnosti, direktor američke Centralne banke je istakao da bi nivo nezaposlenosti mogao rasti i mjesecima nakon što bude bilježen opipljiv ekonomski rast. Ekonomski oporavak, ma kako veliki bio, može biti miniran ukoliko stabiliziranje američkog finansijskog i bankarskog sistema zastane, takođe je upozorio gospodin Bernanke.

Jedan od vrlo krupnih koraka stabiliziranja ekonomskih i finansijskih tokova, ubijeđen je predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama, je zatvaranje rupa u poreskom sistemu koje ovdašnjim korporacijama omogućavaju da plate malo ili nimalo poreza na profit ostvaren izvan američkih granica.

“Zbog toga ćemo pokušati zatvoriti te rupe, rupe koje pružaju priliku da neke naše najveće kompanije našoj poreskoj službi kažu da plaćaju poreze u inostranstvu, da kažu inostranim poreskim službama da plaćaju poreze negdje drugo... i izbjegnu plaćanje poreza na dobit bilo gdje.”

Gospodin Obama želi jasniji uvid i u bankovne račune Amerikanaca koje imaju u takozvanom poreskom raju, kao što su Kajmanski otoci ili Bahami. Takođe želi eliminirati poreske olakšice američkim kompanijama koje ostvareni profit investiraju u svojim podružnicama u inostranstvu. Novac na osnovu tih olakšica trebalo bi ulagati u nova radna mjesta kod kuće:

“Prestaćemo dozvoljavati američkim kompanijama koje pokreću poslove u inostranstvu da odbijaju troškove poslovanja ako u Sjedinjenim Državama ne plaćaju nikakav porez na ostvareni profit. Na taj način ušteđeni novac investiraćemo u istraživanja i razvoj ovdje, kod kuće, i podsticati zapošljavanje.”

Ako i ova zamisao gospodina Obame bude prihvaćena u Kongresu, to bi značilo 75 milijardi dolara ušteeđenih poreskih olakšica za investiranje u Sjedinjenim Državama.

Da bi, ako do predloženih promjena dođe, njihovo provođenje bilo uspješno, ministar finasija Timothy Geitner je izjavio da će vlada zaposliti 800 novih poreskih inspektora. To je, po njemu, takođe kritičan uslov uspješne reforme poreskog sistema.

Novi poreski sistem bio bi primjenivan od 2011. godine. Mada je za sada samo riječ o određenim prijedlozima, već je preko 200 kompanija zatražilo od najistaknutijih članova Kongresa, kada dođe vrijeme glasanja, da glasaju protiv, smatrajući da bi u tom slučaju američke firme bile manje konkurentne na svjetskom tržištu.

XS
SM
MD
LG