Linkovi

Predsjednici Pakistana i Afganistana sa Obamom u Bijeloj kući


Iz Bijele kuće su saopćili da će se predsjednik Obama sutra susresti sa predsjednicima Pakistana i Afganistana Asifom Ali Zardarijem i Hamidom Karzaijem, kako bi razgovarali o problemima u tom regionu. Iz Bijele kuće kažu da će Obama sa njima razgovaratio zajedno i odvojeno. Tim povodom novinar Glasa Amerike Ravi Khanna je u Washingtonu razgovarao sa ekspertima za pitanja juga Azije.

Pakistanske snage se nastavljaju boriti sa Talibanima u pokrajini Buner na sjeverozapdu zemlje, samo 100 kilometara udaljenom od Islamabada.

Očekuje se da će pakistanska borba sa Talibanima, i vladin sporazum kojim je militantima dozvoljeno da uvedu islamski zakon u susjednom regionu, biti ključne teme razgovora kada predsjednik Asif Zardari posjeti Bijelu kuću.

Pakistan se pojavio kao jedna od ključnih tema posljednje Obamine konferencije za medije, 29 aprila:

"U posljednje vrijeme u Islamabadu shvataju, upravo posljednjih nekoliko dana, da je pogrešna opsesija sa Indijom kao smrtnim neprijateljem, i da njihova najveća prijetnja dolazi iznutra", rekao je Obama.

Američki predsjednik je izrazio zabrinutost zbogslabosti pakistanske vlade. I Obama kaže da najveća prijetnja Pakistanu dolazi iznutra, a ne od susjedne Indije.

Experti ukazuju na odmjeren odgovor Indije nakon novembarskih terorističkih napada u Mombaiju. Naime,za trodnevnu opsadu u indijskom financijskom centru se okrivljuje teroristička grupa iz Pakistana.

Anthony Cordesman, ekpert za nacionalnu sigurnost u Washingtonu kaže:

"Nema naznaka da Indija ide u rat. Ako išta drugo, incident u Mombaiju je pokazao da dvije zemlje mogu zajedno raditi na riješavanju i najgoreg incidenta."

Stephan Cohen, specijalista za Pakistan iz Institucije Brookings, medjutim, upozorava:

"Da se u isto vrijeme desio još jedan napad, ili kratko nakon toga, mislim da bi vjerovatno usljedila neka vrsta vojne akcije", kaže Cohen.

Na Obaminu primjedbu nije bilo zvanične reakcije iz New Delhia ili Islamabada.

Pakistan, ipak, naglašava da svaka država ima pravo da analizira prijetnje sa kojima se suočava i po njihovom mišljenju najveća prijetnja za njih dolazi od Indije.

Na Capitol Hillu, su ključni kongresmeni, takodjer, izrazili zabirnutost, dok Kongres razmatra 400 miliona dolara vrijedan paket pomoći.

Pomoćnica ministra odbrane Michele Flournoy je pred Komitetom za oružane službe Zastupničkog doma naglasila potrebu za hitnom ekonomskom i pomoći u borbi protiv pobunjenika.

"Mogućnosti pakistanske vojske su još uvijek ograničene u efektivnom vodjenju borbe protiv pobunjenika. Ukoliko im ne osiguramo bolju opremu i trening, takve operacije će nastaviti da donose kratkotrajni napredak, ali ne i održive rezultate", upozorava Flournoy.

Ali, Cordesman kaže da Pakistan treba ispunuti dva uvjeta:

"Prvo da pokaže da je strategijski saveznik, i drugo da pomoć koristi na način da Amerikanci mogu vidjeti da pakistanski narod od nje zaista ima koristi."

On kaže, da će i tokom susreta sa afganistanskim predsjednikom dominirati pitanje američke pomoći.

"U smislu stvaranja strukture koja će Afganistanu omogućiti da pokaže da može efikasnije koristiti pomoć i da se afganistanskoj vladi može vjerovati kako je koristi."

U Afganistanu se američki vojnici sve češće uključeni u borbene operacije kako dolazi toplije vrijeme i nastoji pojačati sigurnost pred predsjedničke izbore u augustu.

Mada se Karzai susreće sa odlukom glasača, Stephan Cohen kaže da popuštaju napetosti izmedju Kabula i Islamabada.

"Sjedinjene Države pomažu u održavanju Afganistansko-Pakistanskih odnosa, posebno u djelovanju sa Talibanima i al-Qaidom. I, mislim, da je to najznačanije u posljednjih nekoliko mjeseci." - Kaže Cohen.

Experti kažu da će se razgovori više fokusirati na Pakistanu. Oni smatraju da Obamina administracija sada shvata da pobjeda nad Talibanima u Afganistanu zavisi od toga koliko se brzo Pakistan može povratiti sa ivice nesigurnosti i nestabilnosti.

XS
SM
MD
LG