Linkovi

Egipat: Služiti susjedima sa ljubavlju


Napetosti između muslimana i kršćanske manjine u Egiptu često dolaze na naslovne stranice medija. Da ima i poptuno drugačijih primjera, primjera koegzistencije, pokazuju i dokazuju liječnici i osoblje jedne bolnice u središtu Egipta.

Krenimo od početka te lijepe priče.

Dok se sa minareta čuje poslijepodnevni poziv na molitvu, lječnici u većinski muslimanskom gradu Menoufu u delti Nila pregledaju pacijente u bolnici Harpur, memorijalnoj bolnici, Anglikanske biskupije Sjeverne Afrike.

Za razliku od većine drugih bolnica u Egiptu, Harpur ne prima novac od vlade i njeni lječnici su uglavnom kršćani, koji brinu o pacijentima muslimanima.

Ginekolog Samir Bakheet, koji vodi bolnicu, kaže da, mada su lječnici kršćani, pacijenti dolaze iz cijelog regiona jer je bolnica na dobrom glasu:

"Svi ti ljudi, većina njih muslimani, dolaze ovdje jer imaju povjerenja u nas, u bolnicu."

Doktor Michel Awad, anesteziolog, napustio je dobro plaćeni posao u Kairu i došao u Menouf. Osnivač bolnice, irski doktor Frank Harpur, uspostavio primjer kako se liječe pacijenti u ruralnim područjima:

"Doktor Harpur obično brodom-kućom dolazio iz Kaira, putujući pritokama Nila kako bi na obali obilazio ljude, liječio ih i vraćao se u Kairo. To je u osnovi ono što je uticalo na moju odluku da dođem raditi u Menouf" – kaže dr. Awad

Dr. Harpur je bolnicu osnovao prije 100 godina. Dr. Awad kaže da se dr. Harpura sjećaju i po tome što je iskorijenio parazite koji su nekada davno mučili seljane tog područje:

"Enclostama je mali crv koji se hrani krvlju pacijenata. I dr. Harpur je uveo novi ljek kako bi im pomogao. Tako da su pacijenti obnovili zdravlje, snagu, i vratili se u svoja sela."

Anglikanski biskup Mouneer Anis nadgleda rad bolnice. Ističe da liječnici tu rade u skladu sa kršćanskim učenjem o milosrđu:

"Na određeni način to nam daje mogućnost, da kao kršćani služimo našim susjedima, muslimanima. I da ih volimo, istinski volimo. Nije to ljubav sa skrivenim sadržajem, nego istinska ljubav."

XS
SM
MD
LG