Linkovi

Evropska unija i bezvizni režim za zemlje Zapadnog Balkana: BiH kasni


Uskoro, već 18. maja će biti sačinjen cjelovit izvještaj Evropskle komisije o tome gdje se svaka od država zapadnobalkanskog regiona trenutno nalazi, do koje tačke je došla u ispunjavanju oštrih uvjeta sigurnosti, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kontrole, obrade i čuvanja podataka, od ličnih dokumenata, do podataka o tome ko je kada i gdje prešao državnu granicu. Izvješatj dolazi nakon nekoliko krugova susreta eksperata Evropske komisije i pregovaračkih timova država regiona, kao i na osnovu onoga šta su zabilježile evropske inspekcije.

Izvještaj, koji će nositi i preporuke za ukidanje viza, biće tema i posljednjeg ministarskog skupa pod češkim predsjedavanjem, ukazuju iz Evropske stabilizacijske inicijative, organizacije koja već dugo insistira da Brisel mora što prije ukloniti vizne barijere prema Balkanu.

O tome predstavnica Evropske stanbilizacijske inicijative Alexandra Stiglmayer kaže:

"Na sastanku sredinom juna bi evropski ministri vanjskih poslova, ako sve bude išlo dobro, mogli da donesu odluku o ukidanju viza. Odluka nije formalna, ali ako se ministri dogovore, kasnije, tokom jesenje procedure ratificiranja u nacionalnim parlamentaima, držaće se svoje odluke...To će biti izvanredna vijest i tada možemo već u junu da nazdravimo šampanjcem."

Praktično bi to značilo da bi graani onih država koje budu prepoznate kao najmarljivije na ispiunjavanju postavljenih uvjeta sigurnosti, bez viza mogli putovati evropskim prostorom od 1. januara naredne godine.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn ističe:

"Oni koji se kreću najbrže, oni koji su najviše u stanju da nose obaveze i primjenjuju sve one sigurnosne mjere koje dovode do ukidanja viza, te zemljje će biti u stanju da pređu na bijelu šengensku listu nadam se, do kraja ove godine. Ostale države će morati da čekaju dok u svoju ozbiljnost ne uvjere evropske građane i njihove ministre unutrašnjih poslova."

Gospođa Stiglmayer je u procjenama nešto preciznija i konkretnija:

"Koliko znamo, na osnovu informacija koje smo dobili od različitih vlada, preporuku će sigurno dobiti Makedonija, a prepoznaje se da su i Srbija i Crna Gora učinile značajan progres posljednjih mjeseci i sedmica. Komisija njihove dosijee vrlo pažljivo analizira. Izvještaj još nije zaključen i razmatraće se i na najvišim nivoima. Međutim, vjeruje se da je ono što je u izvještaju veoma objektivno i gdje god je bilo progresa, Komisija ga je i zabilježila."

Što se BiH tiče, njoj će se ukazati da jeste zabilježen značajan napor, ali da posao nije zaključen. To bi, prevedano u rokove, moglo značiti pola godine kašnjenja za ostatkom regiona.

XS
SM
MD
LG