Linkovi

Talibani u pakistanskoj dolini Swat: Djeca-napadači su oružje da se zadovolji božija volja


Otkako je dolina Swat u Pakistanu došla pod kontrolu Talibana, porastao je i interes svijeta za promjene načina života u tom području. Istaknuta pakistanska novinarka Sharmeen Obaid Chinoy je nedavno krenula u područje kako bi pokušala saznati što više, i napraviti kraći dokumentarac za program PBS-a Frontline.

Ona sama kaže da se jednom rečenicom može izraziti suština trenutnog stanja u dijelovima pakistana pod kontrolom Talibana:Rat ubija djecu u Pakistanu, ali isto tako djecu pretvara u ubojice.

I to je upravo fokus dokumentarca Sharmeen Chinoy, Djeca Talibana. O svom filmu ona kaže da govori o onom što se dogadja stanovnicima doline Swat, od kada su je zauzeli Talibani.

MIslim da je centar njihove politike stvoriti kaos. Oni to uvode tako što ženama zabranjuju izlaziti iz kuće, što osiguraju da žena ima vrlo malo slobode. Onda krenu kucati od vrata do vrata, tražiti da im se daju djeca kao dobrovoljci za Vojsku Islama, kako se sami nazivaju , govori Sharmeen Obaid Chinoy.


Njeno putovanje započinje u rehabilitacionom centru u Peshawaru gdje razgovara sa nekim od mladih žrtava, uhvaćenih u razmjeni vatre ovog rata.
Potom hoda po ruševinama škole koju je uništio Taliban , a u kojoj se ranije obrazovalo 400 djevojčica. Nailazi na jednu 9 godišnju curicu koja je školu ranije pohadjala. Politika militanata je uništiti škole za djevojčice.

U školama koje vodi Taliban , medresama, uče se dječaci, a privlačne su za siromašne jer je djeci obezbjedjena hrana i odjeća. Jedan tinejdžer objašnjava kako se pridružio Talibanu prije godinu dana, kada mu je bilo 13 godina. Prvo sam bio privučen govorima u džamiji, kaže on, a potom su me doveli u medresu, i onda na vojnu obuku.

Medjutim, gledajući dokumentarac, ne može se izbjeći ključno pitanje: zašto je Taliban dozvolio Sharmeen Chinoy da snima unutar njihove teritorije? Ona sama objašnjava:


Oni vjeruju da ako kažu svijetu svoju stranu, ljudi će ih shvatiti, i pridruživaće im se. Medjutim, ono što uopće ne razumiju jest da je njihova ideologija nasilnička, i da samo može odbijati ljude.


Borbe u dolini Swat su proizvele na hiljade raseljenih, od kojih mnogi žive u izbjegličkim kampovima. U dokumentarcu se govori i o dvojici mladića, Wasifullahu i Abdurrahmanu, najboljim prijateljima na svijetu, kako sami govore.

Wasifullah kaže da je njegov 12 godišnji rodjak ubijen kada je američka raketa pogodila njegovo selo u blizini granice sa Afghanistanom. On se želi pridružiti Talibanu.No, njegov najbolji drug, Abdurrahman, za tragediju krivi upravo al Qaidu,i kaže da bi volio da bude kapetan u pakistanskoj vojsci. Sharmeen kaže da dva mladića predstavljaju tužnu stvarnost Pakistana, koji je postao nestabilna zemlja. Ona dodaje da je takodjer upoznala 14 godišnjeg dječaka koji je obučavan da bude napadač samoubojica.

Predstavnik Talibana joj je tada rekao da oni ne vide ništa loše u tome da kao napadače koriste djecu, jer su ona oružje da se zadovolji božja volja. Ako si u borbi, dodao je on, Bog te obdari sredstvima za tu borbu.

Obaid Chinoy kaže na kraju da od 80 milijuna djece u Pakistanu, ogroman broj ih živi u siromaštvu. Ako militantni nastave proširivati rat, i bez prepreka regrutirati djecu, kao što to čine sada, uskoro bi im mogao pripasti cijeli Pakistan.

XS
SM
MD
LG