Linkovi

State Department o terorizmu u svijetu: BiH slaba, decentralizirana država


Broj terorističkih napada u svijetu je prošle godine opao za 18 procenata, ali je zabilježen alarmantan porast nasilja u Pakistanu, a Al-Qaida je obnovila neke, od prije 11. septembra 2001.godine, operativne kapacitete i dalje je najveća teroristička prijetnja Sjedinjenim Američkim Državama, istaknuto je, pored ostalog, u danas objavljenom godišnjem izvještaju State Departmenta o stanju terorizma u svijetu. Konstatuje se i da je ostvaren značajan napredak u borbi protiv globalnog terorizma, uključujući zarobljavanje ili ubistva ključnih terorističkih lidera u Pakistanu, Iraku i Kolumbiji.

Što se samog Pakistana tiče, broj napada u toj zemlji je lani udvostručen, u odnosu na 2007. godinu, a četverostruko je veći nego u 2006. Talibani i terorističke grupe koje suradjuju sa al-Qaidom su povećale koordinaciju, sofisticiranost i učestalost samoubilačkih i drugih bombaških napada i vlada Pakistana nije u stanju da se im se uspješno suprotstavi. Teroristički napadi u Afganistanu su također povećani, ali su opali u Iraku.

Napadi na jugu Azije, uključujući Afganistan i Pakistan čine 35 procenata od ukupno 11.770 napada izvršenih u svijetu tokom 2008. godine.

U izvještaju State Departmenta se navodi da Iran ostaje najznačajnija država koja sponzorira terorizam. Iran se nastavlja, prije svega, oslanjati na Islamsku revolucionarnu gardu i snage "Quds " na pružanju prikrivene podrške terorističkim islamističkim militantnim grupama u inostranstvu uključujući libanski Hezballah, palestinske terorističke grupe (Hamas i Palestinski islamski Jihad), određene šiitske militantne grupe u Iraku, te militantne islamističke grupe u Afganistanu, na Balkanu i drugdje.

Pored Irana, među državama koje sponzoriraju terorizam u izvještaju State departmenta se spominju Cuba, Sudan i Sirija, dok je Sjeverna Koreja, kako se navodi, u oktobru uklonjena sa te liste.

Uprkos polarizaciji i neslaganjima političkih lidera u BiH koje sprječava funkcionisanje državne vlade, organizacije za sprovođenje zakona na državnom nivou su surađivale sa Sjedinjenim Državama na pitanjima međunarodnog terorizma, kaže se u izvještaju State Departmenta.

Nadalje, što se Bosne i Hercegovine tiče, istaknuto je BiH ostaje slaba, decentralizirana država sa lošom integracijom komunikacija i konkurentskim sigurnosnim strukturama. Nastojanja zvaničnika Republike Srpske na potkopavanju institucija na državnom nivou usporavaju napore na unapređenju operativnih mogućnosti borbe protiv terorizma i finansiranja terorista. Ti faktori, kombinovani sa političkim mješanjima u sprovođenje zakona, učinili su BiH ranjivom i potencijalno pogodnim tlom za terorističke operacije u Evropi. Državna agencija SIPA je najodgovornija za kontraterorističke operacije, ali su njene mogućnosti limitirane.

Pitanje terorizma u BiH, uključujući terorističke prijetnje, analize i kontraterorističke operacije, se nastavljaju politizirati. Shodno tome, sposobnosti BiH i potencijal za neovisnu akciju na državnom nivou nisu unaprijeđene koliko se nadalo. Međutim, obavještajne agencije BiH na državnom nivou su pružile izvanrednu suradnju i općenito bosanski zvaničnici odgovaraju na američke kontraterorističke zahtjeve, takođe se konstatuje u danas objavljenom godišnjem izvještaju State Departmenta o stanju terorizma u svijetu.

XS
SM
MD
LG