Linkovi

Fidel Castro – Barack Obama je pogrešno razumio mog brata Raula!?


Barack Obama je otvorio nove perspektive u odnosima sa komunističkom Cubom, odakle je predsjednik Raul Castro odaslao pozitivne signale, da bi jučer njegov stariji brat Fidel rekao da je Obama pogrešno shvatio brata Raula.

Dan pred nedavni Sveamerički samit, kubanski predsjednik Raul Castro je održao govor rekavši da je spreman da sa Sjedinjenim Državama razgovara o bilo kojem pitanju koje se tiče Kube, uključujući ljudska prava, slobodu medija i političke zatvorenike.

"Činjenica da smo čuli Raula Castra kako kaže da je njegova vlada spremna da razgovara sa našom, ne samo o pitanjima uklanjanja embarga, nego i o pitanjima ljudskih prava, političkih zatvorenika - to je znak napretka. Prema tome, mi ćemo vidjeti možemo li poduzeti neke nove korake. Postoje neke stvari koje kubanska vlada može uraditi. Oni mogu osloboditi političke zatvorenike, mogu smanjiti oporezivanje novčanih pošiljki, kako bi odgovorili na našu politiku kojom smo kubansko-američkim porodicama dozvolili da šalju novac na Kubu, umjesto što od tih pošiljki uzima strašno puno, to bi mogao biti primjer kako naše dvije vlade suradjuju kako bi pomogle kubanskim porodicama", odgovorio je na samitu američkih država, Barack Obama.

Obamin odgovor, tačnije njegovi zahtjevi da i kubanska vlada učini neke korake u pravcu popuštanja, su izgleda naljutili Fidela Castra, koji se zbog bolesti povukao i vodjstvo komunističkim otokom prepustio bratu Raulu.

82-o godišnji Fidel, otac kubanske revolucije, medjutim, nastavlja igrati ključnu ulogu oglašavajući se pisanim komentarima - u državnom listu "Granma" . On piše da je Obama bez sumnje pogrešno shvatio njegovog brata Raula.

Fidel Castro izgleda nastoji ohladiti rastuća očekivanja unapredjenja bilateralnih odnosa - govoreći da Obama nema prava sugerisati Kubi da pravi bilo kakve ustupke.

Potvrdjujući da je predsjednik Kube spreman da sa Sjedinjenim Državama razgovara o svim temama pokazuje da se on ne plaši doticanja bilo koje teme.

To je znak hrabrosti i povjerenja u principe revolucije, piše Fidel o svom pet godina mladjem bratu Raulu, podsjećajući na komunističku revoluciju koja ga je dovela na vlast tačno na Novu Godinu 1959., zbacivanjem diktatora Fulgencia Batiste.

Niko ne bi trebao podrazumjevati da je on bio sperman pomilovati osudjene u martu 2003. godine i sve ih poslati u Sjedinjene Države, ukoliko je Amerika spremna da oslobodi pet anti-terorističkih heroja, napisao je Fidel Castro.

Riječ je o 75 vodećih lidera kubanske opozicije koji su osudjeni i zatvoreni prije 6 godina. Njih 54-ro još uvijek se nalaze u zatvorima, mada je Raul Castro prošle godine sugerisao da je Kuba spremna da neke od njih oslobodi ukoliko Sjedinjene Države oslobode pet kubanskih špijuna.

Fidel Castro je zatvorene opozicijske lidere uporedio sa kubanskim izbjeglicama koji su uz američku pomoć učestvovali u neuspjelom pokušaju zbacivanja komunističke vlade tokom invazije u Zaljevu svinja, 1961. godine.

Fidel Castro je ranije iskazao poštovanje prema predsjedniku Obami, ali ga je ovaj put napao jer pokazuje, kako ja napisao, znake površnosti.

On je, takodjer, branio pravo Kube da uzima 10 procenata od svakog američkog dolara kojeg kubanske izbjeglice šalju rodbini ostaloj na Kubi, tim prije što je to moneta zemlje koja nas blokira, piše Fidel Castro.

Svi visoki kubanski lideri 47 godina star trgovački embargo nazivaju blokadom. Dodajući da svi Kubanci nemaju rodbinu u inostranstvu koja šalje pomoć, i da oporezivanje pošiljki pomaže da svi Kubanci imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Komentar Fidela Castra je u Havani naišao na pomješane reakcije u anketi Associated Pressa.

XS
SM
MD
LG