Linkovi

“Kanjon devet milja”, najduža umjetnička galerija u svijetu


Za kanjon koji je dobio ime "Devet milja" se obično kaže da je najduža umjetnička galerija u svijetu. Lociran u američkoj saveznoj državi Utah, kanjon je, ustvari, pet puta duži nego što mu samo ime kaže i sa mnogo litica. Njegovo povezivanje sa umjetničkom galerijom dolazi od starih crteža uklesanih na kamenju, ili petroglifa, koji svjedoče o misterioznoj kulturi američkih domorodaca. Za Glas Amerike taj udaljeni region posjetila je Zulima Palacio i donijela nam sljedeću priču.

Kanjon Devet milja u Utah-i, pun je prizora od kojih zastaje dah. U ovom sušnom okruženju od litica i stijena, nalazi se na hiljade drevnih crteža poznatih kao petroglifi. Zbog njih je područje postalo poznato kao najduža galerija na svijetu.

Jim Lindsay je vodič u Utah-inom Muzeju prirode:
"Na ovom ima dosta crteža ovaca sa velikim rogovima, ali to ustvari nije ineterpretacija, mislim da bi to mogla biti, neka vrsta kalendara, koji je u osnovi koristio simetrične krugove da odredi vrijeme u godini", kaže Lindsay.

Stare kulture su iza sebe, širom svijeta, ostavile crteže u kamenju, ali nigdje toliko crteža i na tako velikom području kao u Utah-i. Jim i njegova grupa turista zajedno se čude i dive, kao i mnogi arheolozi.

Cherike Lavigne je stigao iz Pariza da otkrije jedno od najboljih mjesta u Sjedinjenim Državama, gdje može vidjeti petroglife indijanaca, kako kaže za Glas Amerike.

"Kanjon devet milja" u Utah-i dug je 60 kilometara. Izmedju 1000-te i 1250 godine u kanjonu su živjeli Fremont indijanci koji su ostavili dokaze ratarstva i lova zajedno sa likovima odslikanim na stijenama, nazvanim piktografi, kao i hiljade petroglifa.

Onda su Fremont indijanci nestali. Antropolog Pam Miller je predsjednica Koalicije Kanjona Devet Milja, koja proučava i štiti kanjon.

"Postoje mnoge teorije. Mislim da najmisterioznije pitanje ostaje šta im se desilo izmedju 1250 i 80-te, šta se desilo sa Fremont Indijancima, jer smo ih od tada izgubili u arheološkim nalazima", kaže Miller.

Ona kaže da su do danas areheolozi dokumentirali samo hiljadu stijena sa slikama, ali procjenjuju da ih ima još više od 10 hiljada u kanjonu.

Petroglifi prikazuju životinje i dogadjaje, kao "Veliki panel lova". Drugi uključuju bizone i dugoroge ovce, kojih više nema u regionu. Neki vide apstraktne forme božanstava i demona, čak i poruke.

"Mi zaista ne znamo šta oni znače, jer nemamo nikoga od njihovih nasljednika koji bi nam ispričao o tradiciji i značenju njihovih simbola", kaže gospodja Miller.

Ona kaže da religijske skupine kao Mormoni, i plemena Ute i Hopi tvrde da su u vezi sa regionom.

Neki u crtežima vide posjetitelje iz svemira, sa vanzemaljcima koji nose antene, kao na "Porodičnom panelu".

Duncan Metcalfe je kustos Prirodnjačkog muzeja Utah-e.

"Problem sa crtežima na kamenju je u tome da deset ljudi koji ih gledaju imaju deset različitih objašnjenja", kaže on.

2004-te godine Nacionalni ured za očuvanje istorije je Kanjon devet milja proglasio jednim od najugroženijih u Sjedinjenim Državama. Prostor je izdjeljen izmedju državnog i privatnog vlasništva.

Vandali ovaj crtež koriste kao metu za svoja oružja. Privatni vlasnici su pisali preko crteža, kao crteža nazvanog Rasmussen Site.

Zalihe plina otkrivene u kanjonu povećale su saobraćaj i industrijske aktivnosti, predstavljajući najveću prijetnju.

Steve Bloch, iz Udruženja za zaštitu divljine na jugu Utah, kaže da Kanjon devet milja predstavlja muzej na otvorenom koji se, na zalost, uništava.

"Još uvijek možete naći umjetnost na stijenama od prije više hiljada godina, koja je odolila vremenu, ali neće izdržati pritisak za eksploataciju plina", kaže Bloch.

Jim Lindsay kaže da su petroglifi u opasnosti.

"Predvidjam da će u narednih 15 do 20 godina biti toliko oštećeni, da će biti teško vidjeti bilo koji od njih", kaže Lindsay.

Javna debata o eksploataciji plina u sred istorijskog kompleksa, vjerovatno će trajati više godina.

XS
SM
MD
LG