Linkovi

Evropski parlament: Sutra o Zapadnom Balkanu i o BiH


Sutra će evropski parlamentarci raspravljati o Zapadnom Balkanu i, posebno, o BiH. Očekuje se diskusija o rezoluciji o garancijama regionu da će, bez obzira na unutrašnje evropske probleme, države tog regiona biti primljene u članstvo Evropske unije, kao i usvajanje posebne rezolucija o BiH kojom se domaće i evropska strana pozivaju na ozbiljniji angažman podrške.

Želeći pitanje proširenja držati odvojeno od rješavanja unutrašnjih problema EU, švedska članica Evropskog parlamenta Anna Ibrišagić, pripremila je rezoluciju u kojoj se od Komisije i Vijeća traže garancije da će, bez obzira na sudbinu Lisabonskog sporazuma, na to šta će sa njim uraditi Irci, Nijemci ili Česi, ipak biti proširenja na Zapadni Balkan. Svrha rezolucije je jasna:

"Da cijeli Zapadni Balkan, sve zemlje Balkana imaju sigurno mjesto u Evropskoj uniji i evropskoj familiji. To je ono što želim da se trenutno potencira u situaciji kada Evropa ide na izbore. U junu imamo izbore za Evropski parlament i kada se javno mjenje u dosta zemalja pooštrava i kada se ponovo budi debata koju smo već vidjeli prije pet godina, prije ulaska Bugarske i Rumunije u EU, oko toga da li Evropa ima kapacitet za nastavak proširenja, da li ima ekonomski kapacitet, da li, u stvari, želimo proširenje EU. U toj jednoj situaciji ja sam željela da iz Evropskog parlamenta bude jasna poruka - da, želimo da proširimo Evropsku uniju, da cijeli zapadni Balkan ima mjesto u EU" - ističe članina Evropskog parlamenta, predstavnica iz Švedske Anna Ibrišagić.

Rasprava o Zapadnom Balkanu bi trebala biti svojevrstan uvod u diskusiju fokusiranu na BiH. Evropska komisija i Evropsko vijeće bi trebali izaći sa svojim stavovima o prilikama u zemlji koja je odskora, tvrdi se, ponovo u evropskom fokusu zbog ozbiljnih političkih neprilika, zastoja reformi i integracijskog procesa. Međutim, u rezoluciji koju je za tu raspravu pripremila šefica Delegacije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Doris Pack, upozorava se, uz domaće političare, i zvanični Brissels da je vrijeme da se probudi i da se prestane ponašati kao da ga se bosanskohercegovački problemi ne dotiču. Naglasak njene rezolucije, o kojoj će se glasati u petak, je da BiH može u Evropsku uniju ući samo i jedino kao jedinstvena država, koja mora imati i karakteristike, moći i ovlasti države, umjesto razjedinjenog, nefunkcionalnog prostora.

Evropska unija ni pod kakvim okolnostima neće dozvoliti cijepanje zemlje, poručuje se u nacrtu rezolucije, a političari u BiH podsjećaju da, pridruženje Uniji znači i prihvatanje i evropskih vrijednosti, uključujući i prava manjina, solidarnost među narodima i zajednicama, toleranciju različitih kultura i tradicija, vladavinu prava, demokratiju, slobodu govora... Sa druge strane, sa žaljenjem se konstatuje nedostatak zajedničke političke vizije, ističe da je kratkovidni nacionalizam bokirao put prema pridruženju, koje će donijeti, mir stabilnost i prosperitet svim stanovnicima BiH.

XS
SM
MD
LG