Linkovi

EU - BiH: Kako dalje.... trojica ili šestorica


Nakon odvojenih susreta kakve je visoki predstavnik EU Javier Solana do sada imao sa političkim liderima BiH uočljiv je prvi efekat - uvjerenje da zvanični Brissels vraća pažnju na prilike u Bosni i Hercegovini, da želi njihovo unaprijeđenje i dovođenje zemlje u ravan ostalih kandidata i potencijalnih kandidata za evropsko članstvo. Posljednji takav susret, susret sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, još je jedan dokaz takve tvrdnje.

Kako je i nedavno najavio, gospodin Solana je u posljednih mjesec i po dana uspio da se na odvojenim sastancima susretne sa većinom ključnih političkih lidera iz BiH. Cilj mu je bio, kako sam kaže, razgovarati, slušati, ali i reći kako Brissels gleda na aktuelne probleme bosanskoherecgovačke sadašnjice:

"Zabrinuti smo zbog porasta nacionalističke retorike, ali kao što je poznato, sastajem se sa liderima različitih partija i mislim da ću uspjeti da se susretnem sa liderima svih stranaka. U svakom slučaju, mislim da ćemo biti u prilici na načinimo progres".

Za susret sa gospodinom Solanom, odnosno o odnos EU prema Bosni i Hercegovini član Predsjedništva Haris Silajdžić je između ostalog rekao:

"Ono što je pozitivno je to da se Evropa sada ozbiljnije okrenula prema BiH, da se angažuju, po mom mišljenju, na pravi način i da možemo očekivati bolji razvoj situacije. Iznio sam svoje mišljenje da sistem treba mijenjati i ono što sam uvijek govorio – da, pored toga što smo Bošnjaci, Hrvati itd. - da trebamo biti i građani BiH, da se razvija kod nas patriotizam prema zemlji BiH da bi nam svima bilo dobro".

Na pitanje što misli, odnosno što je rekao o Prudskom sporazumu tokom boravka u sjedištu EU gospodin Silajdžić je odgovorio:

"Ja sam u vezi s tim rekao ono što uvijek kažem…. a šta je nedostajalo procesu koji je uklonio glavnu prepreku, a to je policijska reforma, pa smo onda na osnovu toga potpisali sporazum sa EU? To su uradila šestorica, a ne trojica. I ne vidim zašto su se ta trojica morali odvojiti kada smo već postigli uspjeh. Ako je bio jedan tim koji je uspješan, zašto ga smanjivati na tri!? Dobro bi bilo da svi zajedno, posebno kada je Ustav u pitanju, svi zajedno radimo na tome… Sve parlamentarne stranke treba da se uključe u pitanje promjena Ustava".

XS
SM
MD
LG