Linkovi

Korijen piratstva je nedostatak institucija koje bi se nosile sa otpadnicima


Kapetan američkog teretnog broda, koji je više dana bio talac pirata uz obalu Somalije na putu je u Sjedinjene Države, gdje je već ranije stigla posada njegovog broda. Njegov rodni grad u saveznoj državi vermont planira veliki doček svom heroju. U Somaliji, premijer Abdirashid Ali Sharmarke je rekao da njegova vlada ima informacije o piratima i da bi ih mogla progoniti uz pomoć međunarodne zajednice. On je rekao da će prijedlog o borbi protiv pirata imati spreman sljedeće sedmice na međunarodnoj konferenciji o Somaliji. Istovremeno i američki zvaničnici razgovaraju o mjerama na zaustavljanju piratstva. Za Glas Amerike izvještaj pripremila Carolyn Presutti.

Susret posade broda sa svojim porodicama, na domak Washingtona bio je dirljiv, uz puno radosti.

Pirati su prošle sedmice preuzeli brod Maersk Alabama. Kapetan Richard Phillips, u duhu legendarnih brodskih kapetana, se ponudio piratima u zamjenu za oslobadjanje posade. Pirati su ga zatim držali kao taoca u čamcu za spašavanje sve dok snajperisti američke mornarice nisu ubili trojicu pirata, a jednog zarobili, oslobodivši kapetana Philipsa.

On se zatim ukrcao na američki razarač USS Bainbridge, koji ga je spasio, i dovezao u Mombasu u Keniji.

Njegova posada je u četvrtak stigla na američko tlo. Mornar Ken Quinn je zagrlio ženu i djecu, i kaže da nije siguran da će se vratiti u vode kojima plove pirati.

"Bilo bi dobro da smo naoružani, na mnogo američkih brodova mi smo naoružani. Mi imamo brodske snage."

Vlasnike brodova brine da bi to moglo pojačati nasilje. Premijer Somalije je sugerisao riješenje na kopnu.

"Mislim da se lokalni problemi najbolje rješavaju lokalnim rješenjima. I, mi smo već medjunarodne predstavnike upozorili na simptom piratstva. Korijen toga je nedostatak institucija koje bi se nosile sa otpadnicima", kaže premijer Somalije, Omar Abdirashid Ali Sharmarke.

Vlada Somalije se bori sa pobunjenicima u glavnom gradu Mogadishu. Zemlja nema Obalnu stražu i nema novca.

Državni sekretar Hillary Clinton želi zaplijeniti i zamrznuti pljen pirata, kao što su Sjedinjene Države zamrzle imovinu drugih ilegalnih trgovaca i terorista.

"Primjetili smo da pirati kupuju sve više sofisticirane opreme, oni kupuju brže i moćnije čamce, oni očito koriste otkupninu za svoju korist, kako privatnu tako i za jačanje piratstva", rekla je gospodja Clinton.

Neki analitičari smatraju da je odgovor napad na matični brod pirata. Matični brod vuče brze čamce i kada stigne na pučinu, služi kao baza dok pirati brzim malim brodovima sustižu brodove i preuzimaju ih kao Maersk Alabamu.

"Ti brzi mali brodovi ne mogu sami operirati stotinama milja od obale. Oni ovise o matičnom brodu", kaže Brian Michael Jenkins iz Korporacije Rand.

Drugi eksperti preporučuju da brodovi putuju bliže jedan drugom, kako bi ih vojni brodovi lakše zaštitili. Ali, Bernard Cole sa Nacionalnog univerziteta odbrane je sumnjičav.

"Trgovački brodovi rade na principu postizanja što veće brzine najkraćim putem izmedju dvije luke utovara i istovara. Ako insistirate na konvoju, morate uvjeriti vlasnike brodova da je situacija toliko loša da su konvoji neophodni, a to do sada nije bio slučaj", kaže on.

Medjutim, broj piratskih napad raste. Procjenjuje se da razne grupe pirata trenutno drže najmanje 17 brodova sa oko 300 talaca.

XS
SM
MD
LG