Linkovi

Evropska unija: Novi izbori za EP mogu donijeti značajnije promjene uticajnih pozicija


Umjesto značajnijih promjena u političkoj boji koja će odnijeti prevagu u novom sastavu Evropskog parlmaenta, treba očekivati značajnije promjene u odnosu Zapad-Istok, najavljuju prve analize stanja i raspoloženja pred junske izbore za novi Evropski parlament. Dakle, ne bi se trebalo desiti da se zbog ekonomske krize glasovi birača preusmjere sa desnog na lijevo krilo, kao što su vjerovali i još uvijek vjeruju neki od analitičara. Prema tek objavljenoj analizi, uz ogradu kako je iznimno teško precizno predvidjeti rezultat izbora, ipak se ukazuje da će se promjene, ako ih bude, desiti u odnosu zastupnika i značajnih parlamentarnih pozicija koje su do sada ljubomorno čuvali "zapadnjaci," čineći članove Evropskog parlamenta koji dolaze iz novih, uglavnom istočnih evropski članica, nižom parlamentarnom klasom.

Izgledaće to otprilike ovako.

Patrije desnog centra će i dalje da čine većinu u zajedničkom, evropskom domu demokratije, ali će se unutar njih desti ozbilje promjene. Biće, tvrde analitičari, unutar bloka manje Nijemaca, a više Poljaka, što bi moglo i da prmijeni prirodu i ponašanje cijeloga bloka. Značiće to, tvrdi se, i ozbiljne promjene u dosadašnjem raspopredu važnih parlamentarnih fotelja. Neka nova, istočna lica će se snažnije boriti za, primjera radi, mjesta predsjedavajućih uticajnih parlamentranih komiteta , što bi samo po sebi moglo značiti i promjene u fokusu komiteta i cijelog Evropskog parlamenta.

Iako nije uspio prvobitan plan da se izbori za Evropski parlament održe po novim, lisabonskim pravilima, te tako, pored ostalog, otvori prostor i oslobode stolice za nove evropske članice, očekivana istočna dimenzija novog saziva Parlmaenta bi mogla, vjeruje se u Briselu, da za korak približi ideju otvaranja evropskih vrata prema Zapadnom Balkanu. Jer, ko bi drugi ako ne parlamentarci sa evropskog Istoka, mogao shvatiti kroz kakve tranzicijske muke prolazi region i koliko bi mu značilo brže približavanje Briselu.

XS
SM
MD
LG