Linkovi

SAD: Novine u nevoljama


Prošlog mjeseca poznati i popularni list Sun Times iz Chicaga odlučio se za bankrot, proces koji prema ovdašnjim, američkim zakonskim odredbama, znači praktično kupovanje vremena u pokušaju prestruktuiranja i spašavanja onoga što se da spasiti. Ulaženjem u proces bankrota, finansijska sredstva i imovina kompanije koja se odluči za to je zaštićena, dok proces reorganizacije i eventualnog oporavka traje, od prinudne naplate i drugih koraka koje bi povjerici moglo poduzeti. Ulazak Sun Times-a u bankrot je posljednji u nizu istovjetnih koraka na koji su odlučili i u drugim listovima širom Sjedinjenih Američkih Država. Nevolje štampanih medija rezultat su sve veće konkurencije elektronskih i digitalnih tehnologija i medija koji novinsko izdavaštvo, nekada cijenjeno i, činilo se, nezamjenjivo, sada dovode u pitanje.

Priča o nevoljama novinskih izdanja mogla bi početi od decembra. Chicago je tada bio grad u kojem su se dešavale dvije najveće medijske priče u njegovoj povijesti. Prva, Barack Obama se, nakon ubjedljive izborne pobjede, pripremao za ulazak u Bijelu kuću. Duga, pomaljao se skandal vezan za guvernera Ilinoisa Roda Blagojevicha. Vođena je istraga o njegovom navodnom pokušaju da proda Obaminim izborom upražnjeno senatorsko mjesto.

Za urednika Chicago Tribune-a Gerry Kerna bili su to dani puni uzbuđenja:

"Bili smo prvi koji su "provalili" slučaj Blagojevih. Bio je to rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada."

Vijest o Blagojevićevom hapšenju 8. decembra uveliko je bila potisnuta drugom novinskom pričom koja je iznenadila i pogodila tri miliona čitatelja Chicago Tribune-a. Gospodin Kern ističe:

"Uz tu iznenađujuću priču o Blagojeviću, istog dana jutra imali smo i storiju o bankrotu Chicago Tribune-a. Ta druga priča govorila je od dvije stvari - prvo o modelu poslovanja koji nije funkcionirao i - drugo, o nužnosti mijenjanja tog modela da bi istraživačko novinarstvo, kao u slučaju Blagojević, moglo opstati i biti unapređivano."

Narednih mjeseci obustavljeno je štampanje dva velika lista iz Seattle-a i Denvera.

U martu, kako rekosmo, Sun Times, druge velike novine iz Chicaga, sa oko milion čitatelja dnevno, najavile su da ulaze u proces bankrota.

Opticaj dnevnih novinskih izdanja u Sjedinjenim Država u posljednjih deset godina opao je za osam procenata, a broj novih čitatelja internet izdanja iz godine u godinu raste. Samo u jednoj godini, sredinom spomenutog desetljeća, broj onih koji se se uključili na internet-izdanja američkih listova porastao je za devet odsto.

Mike Smith, iz Škole za novinarstvo čikaškog univerziteta Northwestern, smatra da će takav trend biti nastavljen. Uz ekonomsku recesiju to je, uz postojeće, velika dodatna nevolja za štampu, dodaje gospodin Smith i ističe:

"Prije nekoliko godina došlo je je do kupovne groznice i neke kompanije su preplatile i precijenile mogućnosti novina. Ne očekujući da će ekonomska kriza imati posljedice koje ima, kompanije kao Tribune Company iz Chicaga, zapale su u teška dugovanja koja moraju otplatiti."

Chicago Tribune još uvijek štampa novine sa određenim profitom za Tribune Company:

"Novine donose zaradu, ali ne toliko veliku da kompanija može otplatiti dug u koji je zapala" – kaže gospodin Smith.

Prihod od novinskih oglasa prošle godine je opao za 17 procenata, a medijskih sadržaja je sve više na veb-stranicama.

Owen Youngman, profesor spomenute Škole za novinarstvo, radio je za Chicago Tribune i devedesetih godina bio odgovoran za izlazak novine na internet, danas kaže:

"Izazov za industriju novina, dok se bori da nađe model kako da bude isplativa, je kako oba vida sadržaja, novinskih i elektronskih, upakovati u takvu vrijednost da donesu zaradu."

Urednik Chicago Tribune-a Gerry Kern ističe da je Tribune Company našla odgovor. Uz list, televizijski i radio program i internet izdanje, kompanija ima novu web-stranicu pokrenutu u septembru prošle godine čiji su atraktivni sadržaji, kao priča o skandalu Blagojevich, privukli 35 milona čitatelja. Gospodin Kern dodaje:

"Time smo ostvarili ono bitno potrebu, ono što nam je trebalo. Mislim da će ćemo još više vrsta sličnih programa i "proizvoda" razviti u godinama koje dolaze."

Usmjeravanjem što više sadržaja na veb-stranice i omogućavanje pristupa tim sadržajima putem celularnih, bežičnih napravica kojih je sada na tržištu jako mnogo, gospodin Kern smatra da je Chicago Tribune na dobrom putu da se izvuče iz bankrota i recesije. Za druge novinske izdavače nije siguran:

"Mislim da su u nevolji oni koji sva jaja stave u jednu korpu."

XS
SM
MD
LG