Linkovi

Antarktik: Turizam prijeti Ledenom kontinentu


Postoje samo dva načina da se stigne na Antarktik… brodom ili avionom. I ni jedan od njih nije lagan. Ipak, Antarktik je sad pristupačniji nego ikad i postao je "ono pravo" mjesto za avanturistički nastrojene turiste. U turističkoj sezoni 2007/2008. postavljen je rekord sa više od 46.000 turista koji su posjetili Antarktik. To je dvadeset puta više posjetilaca nego, recimo, 1983. godine.

Ekolozi su, međutim, vrlo su zabrinuti zbog utjecaju kojeg turistički prodor može imati na prostor oko zemljinog južnog pola.

Urugvajski ekolog Rodrigo Ponce de Leon smatra das u najveći su problem turistički brodovi, iz koji može i, uglavnom, i curi benzin ili nafta, Čak i sasvim malo istjecanje može imati pogubne posljedice. Najranjivija morska vrsta je kril, račić sličan škampima koji je osnova u lancu ishrane na Antarktiku, ističe de Leon.

"Kril je veoma važan za sav život ovdje. Ne samo za nas, nego i za ptice, poput pingvina, pa i za ribe i sisare..."

Međunarodno udruženje turističkih operatora za Antarktik priznaje da tamo već vlada prilična gužva, posebno na Antarktičkom poluotoku. Premda je broj brodova koji u tamošnju luku može uploviti u određeno vrijeme ograničen, nema ograničenja po veličini, a brodovi su sve veći i veći.

Zemlje potpisnice Antarktičkog sporazuma, po čijim odredbama koje i upravljaju "ledenim kontinentom," razmatraju mogućnost da uvedu zvanična ograničenja za turizam.

Sve veći broj turista nije, međutim, jedina briga. Na okoliš utječe i sve veće širenje istraživačkih stanica. Sad ih ima više od 60, a šef čileanskog Antarktičkog instituta Jose Retamales kaže da se mnoge, ako ne i sve stanice, i dalje proširuju:

"Polovine zgrada koje sada postoje nije bilo ovdje prije 5 godina. Kineska stanica, korejanska stanica…, sve se one proširuju i dograđuju. Mislim da nam treba toliko istraživačkih stanica na Antarktiku."

Ipak, nema zemlje koja bi bila voljna da odustane od već uspostavljene stanice uprkos tome što često rade istovjetne eksperimente i onda razmjenjuju iste informacije.

Istraživači na stanicama ipak nastoje da umanje negativan efekat svog rada na okolinu. Recikliranje otpadaka je sada već standardna operativna procedura, a stanice traže i ekološki čišće načine grijanja.

Turističke posjete, ili pak rad i život na Antarktiku, istraživači i ekolozi to znaju bolje nego iko drugi, je ogroman ekološki izazov. Hladne temperature dugo, gotovo vječno, čuvaju i pozitivne i negativne posljedice ljudskog utjecaja na prirodu.

XS
SM
MD
LG