Linkovi

Barak Obama razgovarao sa turskim studentima i posjetio poznate džamije u Istambulu


Prije odlaska u iznenadnu posjetu Iraku, Barack Obama je posljednji dan boravka u Turskoj proveo u razgovoru sa vjerskim liderima muslimana, kršćana i jevreja i obilasku čuvenih istambulskih džamija Aja Sofije i Sultan Ahmedove džamije, poznate i kao Plava džamija. Prije toga on je u Kulturnom centru u Istambulu govorio studentima sa univerziteta širom Turske, medju kojima su bili i studenti sa Kosova, Albanije, i Južne Koreje koji studiraju u Turskoj.

Posljednjeg dana boravka u Turskoj, predsjednik Obama je posjetio nekoliko istorijskih mjesta, medju kojima Aja Sofiju i Plavu džamiju, kao najpoznatijija obilježja Istambula. U istom danu on je razgovarao sa muslimanskim, kršćanskim i jevrejskim vjerskim liderima.

Prije toga Obama se u Istambulu susreo sa studentima i odgovarajući na pitanja rekao da želi otpočeti dijalog - ne samo sa njima, nego širi dijalog sa muslimanskim svijetom.

"Želim da znate da sam osobno posvećen uspjehu novog poglavlja američkog angažiranja. Mi ne možemo priuštiti da govorimo o prošlosti i fokusiramo se na razlike, ili da se zidovi nepovjerenja dižu izmedju i oko nas."

Jedan je student upitao gospodina Obamu, koliko se njegova vanjska politika razlikuje od politike njegovog predhodnika George-a Bush-a.

"Mislim da će se to vremenom osjetiti. Pokretanje državne mašinerije je spor proces", odgovorio je Obama.

Govoreći o Iraku, gospodin Obama je naglasio da, uprkos njegovom protivljenju ratu, sada mora pažljivo povlačiti američke snage - ali to ne znači, rekao je, da će umanjiti napore na uklanjanju prijetnje od al-Qaide.

"Ja se ne želim izvinjavati za kontinuirane napore na spriječavanju bombaških napada, ili obrušavanja aviona u zgrade koji ubijaju nevine ljude. Mislim da ni jedno društvo to ne može opravdati."

U obraćanju turskim studentima, predsjednik Obama je, takodjer, pozvao na veće razumijevanje medju narodima, i ponovio obećanje da će obnoviti odnose izmedju Sjedinjenih Država i muslimanskog svijeta. On je rekao da američki birači to od njega očekuju.

"Mislim da su ljudi ohrabreni, i da vjeruju da neko poput mene, neko ko je živio u inostranstvu, ko u porodici ima musliman, može biti u stanju da izgradi mostove sa drugim dijelovima svijeta."

I dok Obamini visoki savjetnici kažu da je posjeta Turskoj bila produktivna, istovremeno se naglašava da će se rezultati Obaminih napora na gradnji veza sa muslimanskim svijetom mjeriti vremenom koje dolazi.

XS
SM
MD
LG