Linkovi

BiH: Sarajlije bez javnog prevoza na Dan grada


Šesti april se u Sarajevu proslavlja kao Dan grada. Radost praznika Sarajlijama i Sarajkama zamijenilo je neprijatno iznenađenje u ranim jutarnjim satima. Do posla, škole ili vrtića morali su pješice. Radnici Gradskog saobraćajnog preduzeća, GRAS-a, počeli su generalni štrajk i sva vozila zadržali u garažama. Pregovori sindikata, uprave GRAS-a i Vlade Kantona Sarajevo trajali su i kasno popodne. U međuvremenu, gradska uprava formirala je krizni štab koji bi, u slučaju da štrajk potraje, tražio uvođenje vanrednog stanja.

Obustava saobraćaja na Dan grada puka je koincidencija, tvrde organizatori štrajka. Građani i građanke Sarajeva zaslužuju redovan i kvaliteta prijevoz i to je jedan od razloga zašto je napravljen ovaj korak, kaže član Predsjedništva sindikata GRAS-a Fahrudin Pašić:

„Prije svega, vozila su u izuzetno lošem stanju što se tiče starosti. Znači, prosjek vozila je negdje oko 25 godina, a po svim pokazateljima saobraćajne struke, eksploatacija vozila u gradskom prijevozu iscrpi vozila za 10 godina. S druge strane, nemamo ni rezervnih dijelova da i ovo što imamo možemo održavati na zadovoljavajućem tehničkom nivou."

Radnici GRAS-a zahtijevaju sigurnost od napada putnika, zakonsko rješenje statusa revizora, primjenu kolektivnog ugovora, te izjednačavanje plata sa platama kolega iz ostalih komunalnih djelatnosti. Na odgovornost pozivaju prvenstveno upravu preduzeća, a zatim i osnivača – Vladu Kantona Sarajevo.

Enes Dizdarević, vozač autobusa, ističe:

„Najviše smo nezadovoljni načinom rada menadžmenta i svega jer nam ništa nisu ispunjene obaveze prema radnicima. Ne uplaćuju se doprinosi, ne može se ovjeriti zdravstvena knjižica – sve se ovjerava na jedan dan. Ne znam, previše se tih stvari nakupilo…."

A Šefko Spahić, također vozač autobusa, dodaje:

„Na prvom mjestu menadžment koji treba da vodi i polaže račune Vladi, i nadzorni odbor. E sada Vlada ako to opet sve toleriše, a upoznata je sa svim tim mahinacijama i malverzacijama koje sigurno postoje…. ja ne znam onda. Taj trio treba da sjednu i da se dogovore."

Dok su građani gubili živce zbog saobraćajnog kolapsa, osnivač GRAS-a ogradio se od štrajka. Prvi čovjek Kantona Sarajevo Besim Mehmedić poručio je preko medija da je „štrajk mimo zakonskih procedura i mi ne pristajemo na ucjene".

Slično razmišlja i direktor GRAS-a Šaćir Boškailo. Pred nastavak pregovora sa predstavnicima sindikata i Vlade, novinarima je izjavio da mu „nije pravo" što su radnici u štrajku. Njihovo nezadovoljsto nije želi komentirati, ali je rekao i ovo:

„Što se tiče visine dugovanja, i gledajući na poslovanje ovog preduzeća, nisu nešto značajna. Mi imamo zaostatak za dvije plaće – novembar i decembar iz prošle godine određeni iznos. Plaće su isplaćene i ostale dadžbine, topli obrok, ali ostali su neki dugovi vezano za to. I iz marta mjeseca imamo dug za penzijsko osiguranje."

Pregovori su nastavljeni do kasnih popodnevnih sati. Dogovora tri strane nije bilo, pa su se građani poslije posla, baš kao i jutros, morali sami snalaziti za prijevoz. Na dan koji je trebao biti njihov praznik.

Ipak, i to tek u večernjim satima, stigla je informacijada je sporazum sa sindikatom GRAS-a postignut te da više nema razloga za štrajk. Sutra bi dvojke, trojke i ostale GRAS-ove "brojke" trebalo normalno da voze.

XS
SM
MD
LG