Linkovi

Obama u Turskoj: SAD i Turska mogu biti most između muslimanskih zemalja i Zapada


Sjedninje Američke Države nisu u ratu sa islamom, rekao je, pored ostalog, američki predsjednik Barack Obama, obraćajući se danas poslanicima turskog parlamenta. On je priznao da su tokom proteklih nekoliko godina odnosi Washingtona sa Turskom i mnogim drugim sredinama u kojima se islam praktikuje zategnuti. Sjedinjene Države i Turska mogu uspostaviti i razviti model partnerstva građanskih, sekularnih, demokratskih nacija kao model premoštavanja podjela između muslimanskih zemalja i Zapada, takođe je naglasio gospodin Obama. On je izrazio čvrstu podršku turkim nastojanjima da postane članica Evropske unije, ocjenjujući da je Ankara „odlučan saveznik i odgovoran partner" u trans-atlantskim i evropskim institucijama."

Rat u Iraku uvjetovao je zahlađivanje odnosa među NATO saveznicama proteklih godina i Washingtonu je sada potrebna pomoć Turske u proširenju agnažiranju NATO-a u Afganistanu. Uz to, američki predsjednik je istakao i da Sjedinjenim Državama i Turskoj prijeti terorizam i da moraju sarađivati kako bi se uspješno borile protiv ekstremizma, prodaje naoružanja i ekonomske krize.

Gospodin Obama je obećao punu podršku Turskoj u borbi protiv militanata i separatista Kurdistanske radničke partije i pozdravio napore Ankare da ukine zabranu školovanja i emitiranja programa na kurdskom jeziku.

Obraćanje gospodina Obame poslanici turskog parlamenta u više navrata su prekidali i pozdravljali snažnim aplauzima.

Na konferenciji za novinare zajedno sa predsjednikom Turske Abdullahom Gulom, gospodin Obama je govorio i o već dugi niz godina opterećenim odnosima između Turske i Armenije. Na pitanje da li je promijenio svoj stav da je masovno ubistvo Armenaca pod otomanskom Turskom početkom prošlog stoljeća genocid, što je kvalifikacija i optužba koju Ankara odbacuje, američki predsjednik je odgovorio da nije, ali je i dodao da se Washington ne bi trebao miješati u bilo kakve pregovore između Turske i Armenije o tom problemu.

Turski predsjednik je istakao da je pitanje zločina nad Armencima istorijsko pitanje, a ne pravno, i da bi Turska pozdravila odgovarajuća istraživanja i prihvatila rezulatate tih istraživanja.

Boravak u Turskoj, koji se sutra završava razgovorom sa stotinjak studena, stranih i domaćih u Istanbulu, je krajnja stanica prve posjete gospodina Obame Evropi otkako je 20. januara ove godine zvanično preuzeo funkciju predsjednika SAD.

XS
SM
MD
LG