Linkovi

Svjetski ekonomski poredak: BRIC zemlje traže veći uticaj


Lideri 20 najrazvijenih zemalja svijeta ovog su tjedna u Londonu. Danas je ključni dan njihovog okupljanja, a rasprava je bila fokusirana na planove i načine prevazilaženja svjetske ekonomske i finansijske krize. Ono što je svakako jedna od karakteristika londonskog skupa, doduše ne toliko izražena, je da četiri zemlje iz takozvane BRIC grupe žele da se i na londonskom i na budućim samitima njihova stajališta daleko više uvažavaju.

Naime, dugi niz godina zemlje grupe BRIC, a to su Brazil, Rusija, Indija i Kina, imale su drugorazrednu ulogu na svjetskoj ekonomskoj sceni. Usljed sadašnje finansijske krize to više nije tako.

Kina, sa očekivanim ekonomskim rastom od 8 posto ove godine, je najglasnija. Zamjenik ministra vanjskih poslova He Za Fei ističe da na ovom samitu G-20 mora biti u punoj mjeri uvažavan glas zemalja u razvoju:

"Međunarodne finansijske organizacije su značajno reformirane, posebno kada je riječ o poboljšanju predstavljanja i uvažavanja novih, rastućih tržišta i zemalja u razvoju. Stoga mi na ovakvim samitima moramo jači uticaj."

Sa američkim dugom Kini od, kako se procjenjuje, hiljadu milijardi dolara Kina ne krije da želi stabilan američki dolar. Ali predlaže I uvođenje nove svjetske valute kojom bi se okončala dominacija dolara. Slično zagovara i ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev. O tome bi, po njemu, trebalo razgovarati u narednih nekoliko mjeseci.

Michael Pettis, profesor univerziteta u Pekingu, smatra da takav prijedlog vjerojatno neće privući pažnju dijelom i zvog toga što ne govori u ulozi Kine u globalnom ekonomskom padu:

"Izgleda da postoji realna odbojnost u samoj Kini da Kina prihvati mogućnost da i je i ona dio ekonomske neravnoteže. Mislim da će to dobrim dijelom rezultirati sukobom interesa u kojem će biti teško rješavati tako krupna pitanja."

Na drugoj strani svijeta je Brazil sa sa najsnažnijom ekonomijom Latinske Amerike. Stručnjaci ističu da uspješna poljoprivreda i značajna proizvodnja bio-goriva daju Brazilu snažan glas u raspravama o trgovinskim i poljoprivrednim pitanjima.

Trgovina je takođe srž interesovanja Indije na samitu G-20 u Londonu. Indijski ministar vanjskih poslova Shivshankar Menon je protiv barijera u svjetskoj trgovini:

"Svjedoci smo rasta protekcionizma i sigurno je da će biti mnogo više zatjeva za protekcionizmom koji će stizati iz najrazvijenih zemalja. To je ono čemu bi se ovaj samit trebalo da suprotstavi."

Premda će zemlje BRIC grupe vjerojatno insistirati na trgovinskim pitanjima, ekonomisti procjenjuju da će značajno stimuliranje potrošnje za što se zalaže većina zemalja, učesnica samita G-20 dominirati raspravama. Kina je, primjera radi, već izdvojila 600 milijardi dolara, za podsticanje vlastite ekonomije.

XS
SM
MD
LG