Linkovi

Doris Pack: Šta znači Prudski sporazum? Niko to ne zna.


Danas su članovi Vanjsko-političkog komiteta Evropskog parlamenta imali priliku da se upoznaju sa prijedlogom nove rezolucije o BiH koju je pripremila šefica Delegacije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Doris Pack.

Tim novim dokumentom o Bosni i Hercegovine se jednostavno poručuje da država, ukoliko zaista ima namjeru da se integriše u Evropsku uniju, mora imati i srukturu države, što znači biti funkcionalna, imati zakonodavne i izvršne ovlasti, zajedničko tržište...

Političari se pozivaju da se konačno probude i počnu raditi na budućnosti zemlje tako što će, prije svega, riješiti pitanje državne imovine. To ne samo da je u saglasnosti sa ustavnim prerogativima zajedničke države, nego će deblokirati i proces uspostave osnaženog evropskog prisustva u zemlji, gdje bi specijalni predstavnik, umjesto bonskim ovlastima, evropskim fondovima poticao procese.

Gospođa Pack, kao predlagač rezolucije, ističe:

"Mi u Evropskom parlamentu imamo utisak da političari u BiH do danas nisu shvatili da je krajnje vrijeme da zaista nađu kompromis, osnaže državu i krenu naprijed. Sa druge strane, takođe tražimo i od Evropske komisije i od Evropskog vijeća posebno da se pobrinu o stituaciji u BiH, a ne da ostavljaju utisak kao da to nije posebno važno."

Gospođa Pack pozdravlja dobru vijest iz BiH, rješavanje ustavnog statusa Brčkog, a za dogovore "prudske trojke" je u dilemi:

"Pitanje Brčkog jeste riješeno i na tome im čestitam. Međutim, to što su ispunili jednu stvar, ne znači da su ispunili sve. Šta znači Prudski sporazum? Niko to ne zna. Trojica lidera koji su ga stvorili, izašli su sa sastanka i svaki od njih vam govori različito, različito interpretiraju sadržaj njihovog sporazuma. Nakon toga su bili u Banja Luci i opet različiti komentari na istu stvar. Ako razgovarate sa Tihićem, on vam govori jedno, Dodik vam kaže drugo…. Sa Čovićem nisam razgovarala, ali sam sigurna da i on ima svoje ideje o tome šta je bio sadržaj sporazuma. Ono što nama sada treba je zajednička strategija kako bi se problemi rješavali. Ne želimo centralizovanu državu, ali želimo državu koja na najvišem nivou ima funkcije koje su neophodne kako bi mogla da pristupi Evropskoj uniji, a da entiteti vode brigu o svojim problemima... Govorim o normalnoj proceduri, jer entiteti, barem jedan od njih, ne bi smjeli da ostavljaju utisak kako je riječ o državi unutar države."

U isto vrijeme sa procesom uobličavanja još jedne dobronamjerne poruke BiH, u Evropskoj komisiji konkretno pokazuju da oni koji su na Balkanu najozbiljnije shvatili pozive da što prije usvoje evropske standard. Kao da nikome posebno, sem časnih izuzetaka, nije posebno bitno to što će, prema najavi evropskog komesara za proširenje, neke od država zapadnobalkanskog regiona (čitaj Makedonija i Srbija) već u dogledno vrijeme dobiti bezvizni režim. Uspjele su, pored ostalog, da dokažu kako se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala, da obezbjede biometrijjske pasoše i objedinjeni sistem kontrole granica.

Na pitanje dopisnika Glasa Amerike da li BiH vidi među držvama koje će biti nagrađene bezviznim režimom gospođa Pack je odgovorila:

"Ne… zbog činjenice da tamošnji političari ne čine što bi trebali. Ako zaista žele da učine nešto za stanovnike zemlje, za one koji su za njih glasali, trebaju da promijene BiH u istinski funkcionalnu državu, što će biti od koristi svima. Sada političari imaju mogućnost da putuju unaokolo i nije ih briga što neko drugi ne može. Možda je tu problem? Treba ih natjerati da stvari posmatraju očima drugih, da shvate da treba da čine nešto kako bi prema BiH bila ukinuta sadašnja vizna ograničenja."

XS
SM
MD
LG