Linkovi

Hag – Više od 80 zemalja na Konferenciji o Afganistanu


U Hagu je danas, pod pokroviteljstvom UN-a, počela jednodnevna medjunarodna konferencija o Afganistanu, na kojoj učestvovuju predstavnici više od 80 zemalja svijeta, medju kojima i Afghanistanu susjednih zemalja: Irana, Pakistana i Kine. Konferenciju su otvorili generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, i afganistanski predsjednik Hamid Karzai. Američki državni sekretar Hillary Clinton je rekla da se konferencija fokusira na pogoršanu situaciju u Afganistanu čije je rješenje, kako je naglasila, ključno za put naprijed.

Zvaničnik Holandije, zemlje domaćina, Bert Koenders je rekao da konferencija u Hagu nije vezana samo za vojsku i dolare, nego prvenstveno za medjunarodni dogovor o tome šta uraditi u Afganistanu. On je, medjutim, naglasio da će se rezultat konferencije direktno odraziti na broj vojnika i količinu novca uloženog u Afganistan. Koenders je rekao da se Kabul mora izboriti protiv korupcije i garantovati fer i slobodne predsjedničke izbore, i pozvao medjunarodnu zajednicu na uspostavu boljeg balansa vojne i civilne pomoći.

Američki državni sekretar, Hillary Clinton je rekla da vlada Afganistana mora biti legitimna i zaraditi poštovanje afganistanskog naroda.

"To zahtijeva uspješne izbore u augustu. Otvorene, slobodne i poštene. To se jedino može desiti uz jaku podršku medjunarodne zajednice", rekla je gospodja Clinton, saopštavajući da će Sjedinjene Države odvojiti 40 miliona dolara za pomoć predstojećim izborima u Afganistanu.

Neposredno pred Konferenciju u Hagu, Sjedinjene Države su objavile novu strategiju za Afganistan.

"Naša strategija mora odgovoriti izazovima u Afganistanu i Pakistanu. Ona mora uključiti vojne i civilne aktivnosti i energična medjunarodna diplomacija mora ležati na jednostvanoj pretpostavci da bez obzira što mi možemo i hoćemo pomoći - afganistanska budućnost na kraju zavisi od afganistanskog naroda i njihove izabrane vlade", rekla je gospodja Clinton.

U svom pozdravnom govoru, afganistanski predsjednik Hamid Karzai je rekao da se ponosi onim što je njegova zemlja do sada postigla uz medjunarodnu pomoć.

"Zemlja koja je prije sedam godina bila izolovana, potlačena tiranskim režimom i nasiljem medjunarodnih terorista, zabačena u nekom dalekom kutu svijeta - sada je punopravna članica medjunarodne zajednice i pouzdano korača prema demokraciji i vladavini prava", rekao je Karzai.

Sjedinjene Države su podržale poziv afganistanske vlade na pomirenje sa nekim pripadnicima Talibana i al-Qaide. Gospodja Clinton je danas u Hagu rekla da onima koji su se pridružili terorističkim organizacijama, ne iz uvjerenja, nego iz očaja treba dati šansu da odbace ekstremizam.

"Ovo je kritična godina za Afganistan. To smo govorili i ranije, ali se ova godina razlikuje, sada postoji stvarni potencijal za konkretan napredak u važnim područjima - od borbe protiv nezakonite proizvodnje opijuma do većeg uzgoja tradicionalnih poljoprivrednih kultura, borbe protiv organiziranog kriminala i unaprijedjenja regionalne ekonomske suradnje", rekao je generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon.

Iranski predstavnik je rekao da je njegova zemlja spremna pomoći borbu protiv trgovaca drogom i obnovu Afganistana.

"Prisustvo inostranih vojnika nije unaprijedilo stanje u toj zemlji i čini se da će se povećanje njihovog broja pokazati neefikasnim. Vojna pomoć treba biti usmjerena na trening afganistanske policije i armije, i ne mješati se u proces izgradnje vlade." , kazao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova, Mehdi Akhundzadeh.

Predsjednik Barack Obama je u petak rekao da će u Afganistan poslati 4 hiljade stručnjaka za trening afganistanskih snaga sigurnosti, uz ranije najavljeno vojno pojačanje od 17 hiljada vojnika. Amerikanci čine više od polovine, od ukupno oko 70 hiljada inostranih vojnika u Afganistanu.

Generalni sekretar NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer je zatražio od Evrope da učini više, jednostavno rekavši da ovo ne bi trebao biti samo rat američkog predsjednika Baracka Obame. O Afganistanu će biti riječi i na summitu NATO-a sljedeće sedmice na Francusko-Njemačkoj granici.

XS
SM
MD
LG