Linkovi

Evropski parlament: Doris Pack predlaže novu rezoluciju o čvršćoj  političkoj pomoći EU BiH


Evropska unija bi, umjesto deklarativne podrške i brige za budućnost BiH morala činiti više, a domaći političari bi morali da dođu do tačke sporazuma koja će značiti zajedničku političku viziju države …. stoji, pored ostalog, u nacrtu rezolucije koju će sutra vanjsko-političkom komitetu Evropskog parlamenta predložiti Doris Pack, šefica Delegacije za Jugoistočnu Evropu. Njen poziv za konkretnijim dokazima evropske prespektive za BiH je u saglasju sa porukama koje su se čule i nakon neformalnog okupljanja evropskih ministara vanjskih poslova proteklog vikenda u Češkoj gdje su i oni, ministri, potvrdili perspektivu članstva BiH u EU, naglaivši da put do njega vodi ispunjavanjem postavljenih uslova i evropskih standarda.

Ono sa čime se ni evropski parlamentarci ne mogu pomiriti je činjenica da se tako duboko razlikuju evropske aspiracije BiH, proglasi njenih političkih lidera o evropskoj budućnosti zemlje i konkretni koraci kontradiktorni tim proglasima: BiH je zemlja sa najsnažnijim integracijskim težnjama njenih stanovnika, a trenutno je na začelju kolone pred evropskim vratima. Izostaće sa liste onih zapadnobalkanskih država koje će krajem ove godine dobiti bezvizni režim. Iz Evropske komisije je ovih dana jasno poručeno da u Sarajevu ni ne pomišljaju na aplikaciju za članstvo, ukoliko prije toga ne pokrenu široke reforme i ne učine državu funkcionalnom.

U takvom raspoloženju, a imajući na umu da se posljednjih dana nešto ipak pokrenulo, poput rješavanja statusa Brčkog, te nastavka dogovaranja “prudske trojske,” šefica Delegacije za Jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Doris Pack je, kao što rekosmo, pripremila novu rezoluciju o BiH.

U suštini, riječ je o pozivu da se svi na terenu, na evropskoj i međunarodnoj strani fokusiraju na budućnost države. Sa žaljenjem se konstatuje kako EU do sada nije obraćala dužnu pažnju prilikama u BiH koje su se iz dana u dan kvarile, dok je pažnja Evropskog vijeća bila usmjerena negdje drugdje. Unija mora insistirati da se do kraja primijene svi postavljeni standardi i uslovi, imajući jasnu politiku i snažnu podršku novom visokom, a potom i specijalnom predstavniku, naglašava se u nacrtu rezolucije o kojoj će se sutra izjasniti Vanjsko-politički komitet Evropskog parlamenta. A gospodin Inzko bi trebao da ima jasan mandat i argumente ubjeđivanja i onda kada se ugase bonske ovlasti, poput, primjera radi, uskraćivanja evropskih novčanih fondova.

U nacrtu rezolucije preporučuje se, uz ostalo, visokom predstavniku EU Javieru Solani i komesaru za proširenje Olli Rehnu da češće putuju u BiH i uzmu aktivniju i vidljivuju ulogu od one kakvu sada imaju…. ne samo da putuju, već i da promovišu dijalog sa civilnim društvom, uvjeravaju i ponavljaju kako su reforme jedini put prema Evropi.

Što se tiče domaćih političara, njima se ponavlja da nacionalinstička retorika neće dovesti nikoga do željenog cilja. U Evropsku uniju može ući samo država BiH, a ne njeni odvojeni entiteti, država u kojoj funkcionišu institucije, bazirane na vladavini prava, nezavisne od od političkih uticaja. Samo takva država može računati sa evropskim članstvom, a to pretpostavlja da njeni političari postignu zajedničku političku viziju zemlje, umjesto što vode njene stanovnike u stagnaciju i izolaciju.

Sa druge strane, kada je riječ o BiH, pa i cijelom prostoru zapadnog Balkana, gospođa Pack ne vidi razloga za zabrinutost da bi unutrašnji evropski problemi mogli usporiti integracijski proces:

"Ništa se ne mijenja. Svaka od država Balkana zna da ima perspektivu da postane članica EU. Ali sve države zapadnog Balkana, ako njihovi političari zaista realno razmišljaju, kao i njihovi mediji, znaju da se u narednih pet godina jedna ili dvije od država mogu približiti se Uniji kako bi bile što bliže vratima, ali ne i da uđu na njih".

XS
SM
MD
LG