Linkovi

Barack Obama u Evropi – Hoće li Evropa nastaviti medeni mjesec sa popularnim američkim predsjednikom?


Barack Obama, u utorak 31 marta, odlazi u prvu posjetu Evropi kao predsjednik Sjedinjenih Država. Po svemu sudeći oslabljena svjetska ekonomija i traženje nove strategije za Afganistan dominiraće razgovorima američkog predsjednika sa evropskim partnerima. Obama će u Londonu učestvovati na ekonomskom samitu lidera 20 zemalja, zatim na samitu zemalja članica NATO saveza, posjetiće Češku Republiku i Tursku gdje bi u Istambulu mogao održati dugo očekivano obraćanje muslimanima širom svijeta.

Baracka Obamu su svečano dočekali kada je u okviru predsjedničke kampanje posjetio Berlin.

„Amerika nema boljeg partnera od Evrope“, rekao je tom prilikom Obama.

On je tada najavio novu eru u preko-Atlantskim vezama.

„Da, bilo je razlika izmedju Amerike i Evrope. Nema sumnje, razlika će biti i u budućnosti. Ali teret globalne gradjanske demokracije nastavlja da nas povezuje zajedno“, rekao je Obama.

Na ovom putovanju Evropljani će pažljivo pratiti da li će Obama govor iz Berlina okrenuti u akciju.

Evo šta kaže Reginald Dale, koji u Centru za strategijska i medjunarodna izučavanja u Washingtonu, analizira američko-evropske odnose:

„To će, ustvari, predsjedniku Obami biti prva prilika da u praksi, a ne samo govorom, pokaže svjetsko liderstvo.“

Financijski summit u Londonu sa liderima 20 najjačih svjetskih ekonomija biće prva prilika za gospodina Obamu.

Dale kaže da je ekonomska kriza najvažnija:
„Svi od Sjedinjenih Država očekuju vodeću ulogu u ovoj ekonomskoj krizi, koja svakoga pogadja“, kaže Dale.

Predsjednik Obama je izuzetno popularan medju Evropljanima, za razliku od svog predhodnika George Busha.

Taj politički kapital gospodin Obama sada može koristiti, kaže John Glenn direktor za vanjsku politiku Marshallovog Fonda za Njemačku:

„Evropskim liderima je bilo relativno lako reći ne Georgu Bushu, ali će im biti znatno teže da to kažu Baracku Obami“, smatra Glenn.

Podrška ratu u Afganistanu će biti ključni sadržaj za predsjednika Obamu na summitu NATO-a. Medjutim, tu može doći do kolizije evropske podrške Obami i neslaganja sa ratom.

Steven Pifer iz Instituta Brookings kaže da bi Obamina administracija mogla uveliko uzeti u obzir evropsku osjetljivost pri izradi prijedloga za NATO summit:

„U mjeri u kojoj Obama može doći na summit i reći evo plana u kojem smo uzeli u obzir vaše zabrinutosti, zatim govoriti, takodjer, slušajući druge, mislim da će ovisiti kolika će biti podrška stranih lidera.“

Podpredsjednik Joe Biden i državni sekretar Hillary Clinton su već bili u Evropi.

Pristup nove američke administracije, kaže John Glenn, je govoriti i slušati:

„I to je na neki način melem za evropske uši“, kaže on.

Britanski premijer, Gordon Brown je jedini evropski lider koji je imao formalne razgovore sa Obamom od kako je preuzeo funkciju predsjednika. Nakon toga on je američkom Kongresu rekao da su transatlantske veze jake.

„Ne postoji stara Evropa, niti nova Evropa – postoji jedino Evropa vaš prijatelj“, poručio je Brown Amerikancima posredno kritikujući ranija ukazivanja Bushove administracije na razlike izmedju starih saveznika na zapadu i novih demokracija na istoku gdje je Bushova politika bila popularnija.

Očekuje se da će Obama imati susrete sa mnogim evropskim liderima. On će, nakon summita NATO-a, putovati u Češku Republiku, i na kraju posjetiti Tursku, gdje bi u Istambulu mogao održati dugo očekivano obraćanje muslimanima u cijelom svijetu.

XS
SM
MD
LG