Linkovi

Exxon Valdez: Ekološka noćna mora koja još uvijek traje


Prije dvadeset godina iz tankera Exxon Valdez uz obale Aljaske iscurilo je 11 miliona galona sirove nafte, odnosno skoro 42 miliona litara. To je bila i ostaje najveća ekološka katastrofa. Ekolozi tvrde da područje koje zahvatila sirova nafta nikada neće biti kao što je bilo, unatoč tome što iz kompanije Exxon Mobil tvrde da su uspjeli pokupiti svu izlivenu naftu. Priroda i stanovnici područja Prince William Suond-a, kako se zove uži lokalitet na kojem je iz nasukanog tankera iscurila sirova nafta, još uvijek su daleko od opravka.

Desilo se to u ponoć, 24. marta 1989. godine. Tanker Exxon Valdez udario je u podvodni greben i nasukao se i tako je počela je najveća američka i svjetska ekološka noćna mora. Riblji fond, priobalni biljni i životnjski svijet je prosto nestao. Ribarenje, ono od čega su živjeli stanovnici tog područja, je u poptunosti stalo. Kompanija Exxon potrošila je skoro 2 milijarde dolara na čišćenje nafte, isplatila je milionske odštete, sudovi i dalje nalažu isplatu odšteta….

Myka Bybee, predstavnik ekološke organizacije Sierra Club, kaže da tamošnji život još uvijek nije normaliziran:

"Nakon dvadeset godina lokalno ribarstvo se nije opravilo, ribari se nisu vratili. Prema podacima američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu 2007. godine blizu 100 hiljada litara nafte je još uvijek ispod morke površine, uz obale okruga Prince William Sound."

Gospodin Bybee dodaje da nafta duž obale nije vidljiva, da je potonula na morsko dno. Ostaci prolivene nafte, prema nalazima stručnog tima kompanije Exxon koji nadgleda tok ekološkog oporavka, još uvijek zagađuju pojedine dijelove tog područja.

Cindy Shogan, izvršna direktorica Saveza za očuvanje prirode na Aljasci, dan izlijevanja sirove nafte naziva danom žalosti za cijeli eko-sistem i ističe:

"Dvadeset godina tragove nafte nalazimo i na udaljesnosti od preko 700 kilometara od obale. Pojedina obalna područja zatrovana su jednako kao i prije dvije decenije."

Dio divljeg eko-sistema je oživljen, ali većina ribara je prešla na druga područja, ili su našli druge načine da prežive. Gospodin Bybee kaže:

"Mislim da pravda u ovom slučaju još nije zadovoljena. Exxon odbija isplatiti obeštećenja na osnovu sudskih presuda, lokalne zajednice se još uvijek bore da im se vrati ono što su imale."

Da bude gore, stručnjaci kažu da nema tehnologije kojom bi se mogla potpuno ukloniti izlivena nafta. Gospođa Shogan naglašava:

"Ostaće to zabilježeno kao najveća ekološka katastrofa koju smo doživjeli i moraćemo poduzeti sve da se nešto slično nikada ne ponovi."

No, uz moguća nova naftna istraživanja uz obale Aljaske i na Aljasci, netaknuta divljina tog dijela Sjedinjenih Država i svijeta biće u opasnosti.

XS
SM
MD
LG