Linkovi

NATO i Afganistan: I dalje najveći teret na SAD


Afganistan će biti među ključnim temama NATO summita sljedećeg mjeseca. Savez je, prije dvije i pol godine, preuzeo odgovornost za glavne međunarodne napore u toj zemlji, ali sa pomiješanim rezultatima.

Jednostavno rečeno, misijom NATO snaga trebalo je olakšati teret Sjedinjenim Američkim Državama i ubrzati dolazak dana kada će Afganistan biti mirna i prosperitetna zemlja. Umjesto toga, Amerikanci i dalje podnose najveći vojni teret, dok se sigurnosna situacija pogoršala sa porastom napada talibanskih snaga.

Takov zarvoj zbivanja na terenu otvorio je pitanje sposobnosti NATO saveza da uspješno djeluje i pobijedi u teškim borbama izvan svojih granica.

Sally McNamara, analitičar fondacije Heritage iz Washingtona ističe:

"Ključna misija NATO-a je oduvjek bila zaštita njenih članica. Sa Afganistanom NATO ide izvan područja da bi zaštitio svoje članice. Ne mislim da bi to trebalo smatrati radikalnim. To je jednostavno prilagođavanje okruženju sa kojim se susrećemo."

Ipak, misija NATO saveza izvan "kuće" pokazala se teškom. Mnoge članice mogu ponuditi samo ograničen broj vojnika, ograničavaju način na koji njihovi vojnici mogu biti korišteni i koliko se vojnici mogu izlagati opasnosti. Uz to, jako protivljenje javnosti ograničava mogućnosti mnogih zemalja, članica NATO-a.

Sa Sjedinjenim Američkim Državama i manjim brojem drugih članica koje nose većinu borbenih zadataka, a i trpe najveće gubitke, situacija postaje neprihvatljiva, ističe gospodin McNamara:

"Uvijek smo se pitali kako će izgledati dvoslojni savez, i u osnovi dvoslojni savez je podijeljen savez. Mi zemljama članicama trebamo reći - ukoliko želite biti u savezu, ukoliko želite prednosti saveza, onda treba da dijelite i cijenu savezništva."

Američki ministar odbrane Robert Gates je tokom većeg dijela 2007. godine, prve na toj funkciji, proveo uvjeravajući NATO da uputi više vojnika u Afganistan. Nedavno, gospodin Gates je promjenio ton šaljući drukčiju poruku svojim partnerima. U februaru, na sastanku ministara odbrane NATO-a u Poljskoj, on je, kako kaže, rekao:

"Moj fokus u Krakowu, za sve naše partnere, je bio više u tome šta se može učiniti u civilnom smislu, bilo da je riječ o obuci afganistanskih policijski snaga i službi, ili o ekonomskom razvoju i slično."

Eksperti smatraju da su Afganistanu civilni stručnjaci koji bi pomogli upravljanje zemljom i razvoj, isto toliko potrebni koliko su nužni i inostrani vojnici.

Hans Bennendijk, profesor nacionalne obrane na univerzitetu American, ističe da lideri zemalja, članica NATO-a trebaju raditi više na tome da uvjere građane svojih država da je Savez bitan za njihovu vlastitu sigurnost, umjesto da pažnja biva usmjeravana samo na Afganistan:

"Važno je da ljudi u zemljama, članicama ne misle da je NATO samo zbog Afganistana. U neku ruku mi NATO trebamo vratiti kući. Mi treba da podsjetimo ljude da još uvijek postoje brojne prijetnje sigurnosti unutar Evrope, Sjedinjenih Država i Kanade…. i da zbog toga NATO kao savez treba održavati."

Ali, prije svega, kažu eksperti, NATO treba da završi posao u Afganistanu. Mnogo će ovisiti od toga šta će na sljedećem summitu NATO-a reći američki predsjednik Barack Obama, kaže Steven Pifer iz instituta Brookings:

"U mjeri u kojoj će predsjednik Obama doći na sastanak sa NATO-partnerima sa vjerodostojnim planom, planom za kojeg oni misle da ima izgleda na uspjeh u nekom određenom vremenu, utoliko će biti veća vjerovatnoću da će Evropljani prihvatiti taj plan."

Na tom planu nova američka administracija radi već sedmicama. Predsjednik Obama treba da ga finalizira I, kako je već rečeno, uvjerljivo predstavi na predstojećem summitu NATO saveza.

XS
SM
MD
LG