Linkovi

Američka administracija najavila plan otkupa nelikvidne imovine američkih banaka


Vrijednost dionica na Wall Streetu i berzama širom svijeta jučer je znatno porasla nakon što je administracija predsjednika Obame objavila plan otkupa nelikvidne imovine američkih banaka. Iz ministarstva finansija kažu da će privatnim investitorima ponuditi kredite sa niskom kamatnom stopom kako bi mogli otkupiti milijarde dolara vrijednu, takozvanu zagadjenu imovinu, odnosno nelikvidnu imovinu banaka. Na taj način će banke povratiti likvidnost, i ponovno početi davati kredite što je ključ za podsticaj opadajuće ekonomije.

Iz američkog ministarstva finasija kažu da planiraju ukloniti čak do 500 milijardi dolara loših kredita velikih nacionalnih banaka.

Predsjednik Obama je sa svojim ekonomskim timom izrazio uvjerenje da će taj plan omogućiti da banke ponovo daju kredite.

"Mi vjerujemo da će ovo biti apsolutno ključno u obnovi kreditiranja. To se neće desiti preko noći" - rekao je gospodin Obama.

Administracija planira da ostatak novca iz prošlogodišnjeg paketa za održavanje likvidnosti banaka ponudi privatnim ulagačima kao kredite uz niske kamate. Te bi pozajmice mogle podstaći ulaganja u nelikvidnu imovinu koja bi na kraju mogla donijeti zaradu kada se ekonomija unaprijedi.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Austan Goolsbee kaže da će partnerstvo sa privatnim ulagačima omogućiti bankama da svoju nelikvidnu imovinu prodaju po fer cijenama.

"Osnovna ideja naglašava partnerstvo javnih i privatnih fondova tako što će novac vlade biti osnažen privatnim sektorom i vlada neće ulaziti u posao eventualno plaćajući preskupo nelikvidnu imovinu i tome slično" - ističe Goolsbee.

Ukoliko bude uspješan, iz Bijele kuće kažu, plan bi mogao ukloniti oko hiljadu milijardi loših bankovnih dugova i omogućiti da banke ponovo daju kredite.

Medjutim, u Kongresu su podjeljeni oko plana. Republikanski senator Charles Grassley je u emisiji TV mreže CBS polemisao sa demokratskim kongresmenom Barney-em Frank-om.

"To nije uspjelo kada je pokušao bivši ministar Henry Paulson. To je trebalo uraditi, počevši sa prvim oktobrom i nadam se da će oni to sljediti i da će uspjeti" - smatra senator Grassley, republikanac.

"To se znatno razlikuje od onog što je uradio Paulson. Ovo što predlaže Tim Geithner, i mislim da radi odličan posao s obzirom na okolnosti. Mislim da on ima jako dobar plan, i nemojmo zaboraviti jednu stvar koju on radi, za razliku od administracije predsjednika Busha, a to je odličan plan da pokuša smanjiti broj ljudi koji gube kuće" - uzvratio je kongresmen demokrata Barney Frank.

Gubitak kuća zbog nemogućnosti daljeg plaćanja kredita se smatra glavnim podsticajem opadanja ekonomije. Ekonomisti kažu da su gubici na tržištu kuća doveli do zamrzavanja kredita što se odrazilo na svakoga, od kupaca do biznisa.

Mada nije prenaglašavao očekivanja, predsjednik Obama je rekao da unapredjenje na tržištu kuća i stanova pruža tračak nade da se američka ekonomija kreće ka oporavku.

XS
SM
MD
LG