Linkovi

SAD i ljudska prava: I dalje integralan dio spoljne politike


Mnogi zagovornici unapređenja, zaštite i poštivanja ljudskih prava zamjeraju američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton da je umekšala kritike i čvrstoću stavova Sjedinjenih Američkih Država prema stanju ljudskih prava u Kini. Bio je to i neposredan povod za rasprave o američkoj ulozi u promoviranju ljudskih prava upravo u vrijeme kada kritičari kao jedan od primjera američke nedosljednosti navode zlostavljanja zatvorenika u iračkim i drugim zatvorima.

Primjera radi, u Nepalu, kao i u drugim dijelovima svijeta, tokom marta prosvjednici su obilježili 50. godišnicu neslaganja i otpora Tibetanaca vladavini kineskog režima. Oni koji pružaju podršku težnjama Tibetanaca optužili su gospođu Clinton da nije bila dovoljno odlučna u postavljanju pitanja ljudskih prava u razgovorima sa kineskim zvaničnicima tokom prve službene posjete toj zemlji. Američka državna tajnica, pak, tvrdi da Sjedinjene Države nisu odustale od čvrstog stava:

"Sa Kinom se ne moramo se slagati o tim pitanjima, ali otvoreni razgovori biće i dalje ključni dio spoljne politike. Ljudska prava su dio našeg ukupnog diplomatskog djelovanja."

Thomas Melia, predstavnik Freedom House-a, ističe da američki diplomate moraju, u saradnji sa drugim najuticajnim zemljama, potezati takva pitanja, čak i ako to znači odustajanje od nekih drugih zahtjeva:

"Ono što želimo je stalan angažman naše i vlada drugih uticajnih država da pokažemo da su ta pitanja za nas bitna."

Zagovornici zaštite ljudskih prava ističu da su zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib, prvođenje tortura u zatvoru Guantanamo i maltretiranja u drugim sličnim objektima pod kontrolom Amerikanaca, vrlo nepovoljno uticali na snagu i vjerodostojnost američkih zalaganja za poštivanje ljudskih prava.

Iz organizacije Human Rights Watch, vrlo glasnog zagornika unapređenja i poštivanja ljudskih prava upozoravaju upravo na takve momente, a Joe Stork, predstavnik HRW-a, kaže:

"Zbog toga SAD ne stoje vrsto na nogama i biće potrebno određeno vrijeme da se vrate na stabilno tlo."

Drugi pak odaju priznanje američkoj vladi za izvođenje na sud odgovornih za zlostavljanja u Abu Ghraib-u i upućuju pohvale američkim medijima koji su obznanili dešavanja u tom zatvoru.

Bivša američka državna tajnica Condoleezza Rice 2005. godine tražila je od egipatske vlade da osigura slobodne i poštene predsjedničke izbore. Izbori su, međutim, protekli uz brojne proteste, onemogućavanja opozicionih stranaka i kandidata, ali i bez američkih reakcija na takva zbivanja. Ti, egipatski, i izbori u Saudisjkoj Arabiji bili su na neki način povijesni. U odnosu na dnevno reagiranje, ili reagiranje od slučaja do slučaja, mnogi stručnjaci smatraju mnogo boljim opredjeljenjme dugoročno fokusiranje na političke reforme i suptilan diplomatski pristup.

Sa takvim pristupom slaže se i gospodin Melia i dodaje:

"To je uvijek veliki izazov za diplomate.... kako djelovati da pokažemo koliko smo ozbiljno zainteresirani za pitanje ljudskih prava."

Ipak, pogledi na ton i praksu djelovanja američkih diplomata se razilaze.

Christian Brose, urednik magazina Foreing Policy, smatra da bi diplomate o reformi ljudskih prava trebalo da govore kao o mudroj odluci, a ne da zahtijevaju:

"Sjedimo za stol i recimo - ljudska prava su prioritet za Ameriku. Bilo bi dobro da i za vas budu prioritet."

Gospodin Stork, pak, smatra da Amerika dobre odnose sa drugim državama mora uslovljavati i unapređivanjem ljudskih prava:

"Moramo drugima staviti do znanja da shvate kako poštivanje ljudskih prava može biti dobro za te odnose, kako produktivni naši odnosi u tom slučaju mogu biti."

I jedni i drugi se slažu da ljudska prava moraju ostati integralan dio američke spoljne politike. Gospodin Melia naglašava:

"To je podjenako bitno za nas kao zemlju i za naše aspriracije da svijet učinimo boljim."

On dodaje da administracija predsjednika Obame mora razgovorima i pregovorima o ljudskim pravima dati unikatan pečat. Upravo je povijesni izbor gospodina Obame za američkog predsjednika njegov najjači argument o prenostima slobodnih društava.

XS
SM
MD
LG