Linkovi

BiH: Položaj pripadnika nacionalnih manjina u RS zadovoljavajući, ali....


Položaj nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj je zadovoljavajući, ali predstavnici udruženja koja okupljaju pripadnike nacionalnih manjina smatraju da bi se način izbora njihovih predstavnika za organe vlasti na lokalnom nivou trebao promijeniti pošto su prošlogodišnji izbori, po njima, potvrdili dosta nelogičnosti. Primjera radi, u svim opštinama Republike Srpske izabrano je ukupno 16 odbornika pripadnika nacionalnih manjina, ali samo su četvorica predstavnici udruženja dok su ostali bili kandidati različitih političkih stranaka. Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Stevo Havreljuk tim povodom,ističe:

«Savez nacionalnih manjina je, da kažem, u suštini nezadovoljan jer na neki način nacionalne manjine osjećaju da su ponovo izigrane izbornim zakonom. U prvom redu, Centralna izborna komisija nije uvažila član 16 Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina koji je usvojen u Republici Srpskoj gdje piše da predlagač za odbornike, odnosno za kandidate na svim nivoima je Savez nacionalnih manjina. To nije ispoštovano i samim tim je i došlo do toga da su, uglavnom, kandidati iz političkih partija jednostavno pregazili nacionalne manjine.»

Pored toga, pripadnici nacionalnih manjina se suočavaju i sa problemom finansiranja njihovih udruženja, ali i neriješenim statusom u komunikaciji sa nadležnim organima vlasti. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, s tim u vezi, naglašava:

«Jedan od redovnih problema je i finansiranje i rad saveza i udruženja. Danas smo razgovarali o tome da se u jednom racionalnom vremenskom roku od nekoliko mjeseci analiziraju zakonska rješenja i iskustva drugih zemalja, prije svega, zemalja u okruženju kako bi smo, ako postoji potreba, najakasnije do kraja ove godine išli čak i u promjenu zakona o Zaštiti prava nacionalnih manjina u onom dijelu koji se odnosi na budžetsko finansiranje ove organizacije ,odnosno saveza.»

Delegat Kluba ostalih u Vijeću naroda Republike Srpske Saša Čudić dodaje:

«Klub delegata iz reda ostalih naroda nema mogućnost da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa. To mogu samo klubovi konstitutivnih naroda i to je pitanje o kome ćemo mi, svakako, voditi računa u dolazećem drugom paketu ustavnih promjena.»

Predstavnici udruženja koja okupljaju nacionalne manjine u Republici Srpskoj najavljuju da će uskoro održati zajednički sastanak sa svim odbornicima i delegatima koji zastupaju njihove interese na različitim nivoima vlasti u cilju ostvarenja svih prava koja shodno važećim zakonskim rješenjima pripadaju nacionalnim manjinama.

XS
SM
MD
LG