Linkovi

SAD: Optimizam unatoč zaostajanja na ekonomskoj ljestvici


Odrasli Amerikanci su optimisti i vjeruju da će se ekonomska situacija popraviti za vrijeme njihovog životnog vijeka i da će iz generacije u generaciju biti bolja. Istraživanje tokom kojeg je zabilježen taj optimizam pokazuje, međutim, da je ekonomska mobilnost, odnosno pomjeranje naviše na ekonomskoj skali u Sjedinjenim Američkim Državama manja nego u drugim industrijaliziranim zemljama.

Najbitniji zaključak istraživanja koje je proveo Pew centar pod naslovom „Projekat ekonomske mobilnosti", pokazuje da je većina Amerikanaca ubijeđenja da će vrijedan rad biti nagrađen bez obzira na porodično porijeklo ili ekonomske uvjete.

Anna Greenberg, voditelj tog istraživačkog projekta, o tome kaže:

"Uprkos ekonomskoj krizi optimizam Amerikanaca je nevjerovatan. Vjeruju da će uspjeti, doduše ne na kratke staze, nego dugoročno."

Takvih je 80 posto Amerikanaca, a takođe veliki procenat, 72 odsto, ispitanih vjeruje da će ekonomske prilike biti bolje u narednih 10 godina.

Međutim, neki ekonomisti kažu da je malo razloga za optimizam. Među njima je i John Morton, direktor Economic Mobility Project-a Pew centra:

"Prosječni prihodi Amerikanaca, tridesetogodišnjaka su pali za 12 posto u odnosu na predhodnu generaciju. 42 procenta djece rođene u porodicama sa najnižim primanjima ostaju na dnu i u narednoj generaciji."

U najvećem dijelu postojanja Sjedinjenih Država prihodi i ekonomska snaga njenih građana su su uglavnom rasli. Međutim, nakon 1973. godione, prema rezultatima istraživanja, rast porodičnih primanja je počeo padati, dok je nejednakost u primanjima povećavana. To je posebno izrazito za porodice američkih crnaca. Istraživanje pokazuje da je gotovo polovina crne djece, čiji su roditelji imali srednje prihode, u odraslom periodu palo na dno ljestvice američkih primanja.

Uz ovakav i druge slične zaključke istraživanja, ističe se i već spomenuta konstatacija da je uzlazna linija ekonomskog stanja, u prosjeku, u SAD manja nego u većina industrijaliziranih zemalja, uključujući, primjera radi, Kanadu, Dansku i Francusku. U Pew centru se nadaju da će obavljenim istraživanjem pomoći kreatorima ekonomske politike da na ispoljeni optimizam odraslih Amerikanaca odgovore povlačenjem ekonomskih poluga koji će taj optimizam učiniti realnim.

XS
SM
MD
LG