Linkovi

Filmski festival DC: Kako se brinuti za zdravlje planete?


Ovdje u Washingtonu se, u okviru 17-og godišnjeg festivala filmova o zaštiti okoline, prikazuje više od 100 filmova iz cijelog svijeta. Na njemu se prikazuju filmovi, dokumentarci, pa čak i crtani filmovi o cijelom nizu pitanja vezanih za očuvanje okoline.

Među 136 filmova iz 34 zemlje se nalaze i dokumentarci poznatih međunarodnih režisera, kao i oni koje su snimili studenti. Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg festivala je zdravlje i održivost okeana. Tom temom se bavi dokumentarac Cuttlefish: The brainy bunch.

Kada je ovaj filmski festival započeo prije 17 godina, gotovo da niko nije ni dolazio da gleda filmove. Sada je teško naći mjesto u kinima u kojima se on prikazuje. Flo Stone je osnivač i predsjednik festivala.

Velika se stvar desila kada je film Inconvenient Truth postao istaknuti film. Tada je prikazan u kinima, izašao je na DVD-u, dobio Oskara, a bivši potpredsjednik Al Gore je dobio Nobelovu nagradu. Taj film je odagnao nedoumice o tome da li jedan film o zaštiti okoline može imati popularnost i interes, kaže gospođa Stone.

Većina filmova su dokumentarci, ali se mogu vidjeti i dugometražni, eksperimentalni i animirani filmovi, kao što je španska produkcija Spirit of the Forest.

Ljudi misle da festival filmova o okolini mora biti pun veoma ozbiljnih filmova sa veoma ozbiljnim pitanjima. Festival se bavi pitanjima kao što je voda, okeani, gubitak divljih područja, prenaseljavanje, urbani centri, ali ima i filmova sa izvrsnim humorom koji gledatelje vode na mjesta na koja osobno nikada ne bi otišli, kaže Flo Stone.

Više od 60 režisera je došlo da predstavi svoj rad i razgovara sa publikom. Ian Connacher je režiser i producent već nagrađenog dokumentarca Addicted to Plastic.

Moj film se bavi rješenjima. On naglašava probleme, toksičnost, zagađenost, ono što se dešava lancu ishrane, ali i prikazuje rješenja. Nema jednog magičnog rješenja za sve--ali tu je recikliranje, iako, nažalost, od 45 miliona metričkih tona plastike koju Amerikanci svake godine proizvode, reciklira se samo 5%, kaže gospodin Connacher koji je ideju za svoj dokumentarac dobio od velikog područja južno-pacifičkog okeana u kojem struje nose ogromne količine smeća i plastike. Tamo su, kaže on, naučnici pronašli šest puta više plastike nego planktona.

Dokumentarac The Return of the Honeybees istražuje misterioznan nestanak pčela širom svijeta, pčela koje su glavni oprašivač usjeva. Ko-režiseri Maryam Henin i George Langworthy govore o ovom fenomenu.

Prvobitno me je privukao elemenat misterije: sve te pčele nestaju iz košnica. Oko košnice nema mrtvnih pčela, one jednostavno odlijeću, ostavljaju svoju glavnu pčelu, ostavljaju svoje potomke. One jednostavno nestaju i niko do danas, nakon tri godine intenzivnog istraživanja, ne zna zašto se to tačno dešava, kaže George Langworthy.

Nema jedne stvari koja uništava pčele, već mnogo stvari utječe na košnicu. Osobno mislim da postoji jedan glavni faktor, a to su pesticidi, kaže Maryam Henin.

Festival traje do 22 marta. Bez obzira šta film prikazuje i na koji način je sniman, publika dobija jednu jedinstvenu poruku: a to je sve veća potreba za brigom za zdravlje naše planete.


XS
SM
MD
LG