Linkovi

Austrijanac u BiH: Nova šansa za put ka EU


Na tek završenom skupu ministara vanjskih poslova Evropske unije u Briselu je, za razliku od brojnih prošlih, Bosna i Hercegovinsa bila glavna zapadno-balkanska tema zahvaljujući činjenici da se politička situacija u zemlji ocjenjuje kao zabrinjavajuća ali, i možda baš zbog toga, što je postavljenj novog visokog, odnosno specijalni predstavnik koji u Sarajevo odlazi uz iskazanu punu podršku evropskih šefova diplomatije.

Njihova je poruka vrlo jasna - namjera da se snažnije angažuju na bosanskohercegovačkom terenu je jača nego ikada prije i dodatno je pojačava činjenica da će novopostavljeni visoki predstavnik u skoro vrijeme dovršiti posao i nastaviti funkciju specijalnog predstavnika EU, posrednika između evropskih aspiracija BiH i briselske administracije.

Međutim, do trenutka kada se potpuno ugasi misija visokog predstavnika međunarodne zajednice, treba dovršiti posao na utvrđenim uvjetima, naglasili su ministri, pozivajući domaće političke lidere da konačno postignu široki konsenzus oko ključnih pitanja. Brisel bi želio vidjeti više odgovornosti domaćih političkih snaga, nadajući se da će za BiH dobitna kombinacija biti domaća odgovornost plus evropski angažman.

Kada je o odgovornosti, ili bolje reći njenom izostanku riječ, BiH nije usamljen primjer, upozoravaju politički analitičari.

Čak bi se moglo govoriti o zapadno-balkanskoj specijalnosti, koju direktor Centra za evropske političke studije u Briselu Daniel Gros objašnjava na slijedeći način:

"Problem Zapadnog Balkana je da su vlade, u mnogim slučajevima polu nezavisne, polu odgovorne za svoje postupke, da odlučivanje o brojnim stvarima prepuštaju stranim silama, međunarodnoj zajednici, Evropskoj uniji, Međunarodnom monetarnom fondu…. Važno je da te vlade preuzmu odgovornost za vlastite greške ali i uspjehe. To to mora biti "domaći proizvod" jer nama trebaju evropske članice koje dobro napreduju i bez tuđe pomoći".

Ipak, u postavljenju novog visokog/specijalnog predstavnika svi u Briselu vide novu šansu za BiH.

Među tim optimistima je, posebno izrazito, i austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, koji je uvjeren kako će to biti prilika i za više Austrije u BiH, i BiH u Evropi...

"Idem uskoro u BiH, mislim krajem aprila, kako bih podržao Valentina Intzka na početku njegovog posla, i mi ćemo, kao austrijska država, podržati Intzka kao osobu, kao Austrijanca, koji svoj posao dobro radi, ali ćemo i mi, kao Austrija i Valentin Inzko dobiti mnogo sa bosanskohercegovačke strane. Želimo ostati uključeni u balkanske prilike, kao što je to bio slučaj u prošlosti, i kao što će biti u budućnosti. Nadam se da sve zajedno može da rezultira nečim što će biti od koristi za BiH na njenom putu prema Evropi".

XS
SM
MD
LG