Linkovi

EU i BiH: Nema tranzicije OHR bez ispunjavanja nephodnih uvjeta


Ministri vanjskih poslova Evropske unije danas su pozdravili imenovanje Austrijanca Valentina Intzka za novog visokog i specijalnog predstavnika u BiH. Pored toga, upozorili su domaće političke lidere da, umjesto nacionalističke retorike, moraju upražnjavati politički konsenzus oko ključnih pitanja budućnosti zemlje. Nadajući se skoroj tranziciji sa visokog na specijalnog predstavnika EU, najviši zvaničnici Unije, u pismu bosanskohercegovačkim liderima još jednom pozivaju da se prihvate posla i rade u korist svojih građana.

U najkraćem BiH ne bi trebala imati dvojbe da li je dobro došla u EU. Jeste, potvrdili su evropski ministri vanjskih poslova i zatražili da se BiH što prije i što potpunije približi EU.

Vijeće ministara je takođe potvrdilo kako ostaje opredijeljeno preuzimanju vodeće uloge u BiH i tranziciji funkcije visokog prema specijalnom predstavniku EU. Međutim, prije toga moraju biti ispuniti uslovi na kojima Unija i dalje insistira. O austrijskom diplomati Valentinu Intzka na mjestu visokog-specijalnog predstavnika u BiH ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindlegger je rekao:

"Valentin Intzko je, kada je riječ o BiH, veoma iskusna osoba. Bio je naš ambasador u Sarajevu, na samom počektu. Govori jezik i, što je posebno važno, iskusan je kada je riječ o cijelom procesu kretanja od, danas, visokog do, sutra, specijalnog predstavnika EU u BiH. Mislim da je riječ o pravoj osobi u pravom trenutku i mislim da će svoj posao dobro obaviti."

Evropski ministri ukazuju da je sporazum iz Pruda bio dobar početni korak, nakon kojega očekuju nove u istom smjeru. Pozivaju da se na tim osnovama postigne najširi mogući konsenzus, te da se izjašnjavanje bosanskohercegovačkih političara o opredjeljenosti evropskim integracijama mora pretvoriti u konkretne mjere.

Danas su ministri na stolu imali i pismo koje su zajednički potpisali visoki predstavnik EU, Javier Solana i komesar za proširenje Olli Rehn.

O pismu gospodin Rehn je rekao:

"U tom pismu kažemo kako smo opredjeljeni tranziciji od visokog ka specijslnom predstavniku koji znači pojačano evropsko prisustvo i kako želimo da pomognemo BiH da ostvari svoje evropske perspektive. U pismu takođe podvlačimo da se, prije zatvaranja OHR moraju ispuniti neophodni uvjeti."

Na pitanje dopisnika Glasa Amerike o tome kakvu reakciju na pismo očekuje, gospodin Rehn je odgovorio:

"Očekujem konstruktivnu reakciju, očekuem da lideri u državi rade ozbiljno kako bi ispunili postavljene uvjete. Tranzicija će biti ključni korak naprijed na evropskom putu BiH. Sa naše strane, mi smo u potpunosti posvećeni tome. Naravno, paralelno s tim želimo da radimo u pravcu liberalizacije viznog režima, što je veoma važno za obične građane i nadam se da će zemlja načiniti progres kako bi odgovorila postavljem uvjetima."

XS
SM
MD
LG