Linkovi

BiH: U RS ekonomska kretanja nisu toliko dramatična


Trenutna ekonomska kretanja u Republici Srpskoj nisu toliko dramatična kao u Federaciji BiH, ili pojedinim zemljama regiona, poručili su danas u Banjaluci čelnici Republike Srpske nakon tematske sjednice Vlade na kojoj se raspravljalo o realizaciji mjera za ublažavanje negativnih efeketa svjetske ekonomske krize. Prema riječima premijera RS Milorada Dodika sva ministarstva su napravila plan uštede u ovoj godini od 10 odsto, a ušteđena sredstva će biti dodatno usmjeravana za zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva. Gospodin Dodik je, takođe, istakao da je bankarski sektor stabilan, a da se entitetski budžet u ovoj godini puni tek nešto malo manje ispod plana, tako da još uvijek nisu nužna razmišljanja o rebalansu:

«U odnosu na plan budžet Republike Srpske se izvršava u iznosu od 95 posto. Mi cijenimo da je to dobro imajući u vidu opšte okolnosti. Prihodi su povećani na stavci direktnih poreza što je omogućilo da se umanje negativni efekti smanjenja indirektnih poreza. Cijenimo da nemamo probleme i da nećemo imati problema sa pitanjima vezanim za budžetsko finansiranje.Već treći mjesec zaredom u Republici Srpskoj se bilježi deflacija koja iznosi 0,3 posto, što znači da je negativna. Prvi put to bilježimo, znači nema inflacije, što uz činjenicu da održavamo plate u javnom sektoru i pokušavamo obezbjediti zaposlenost, treba na kraju da dovede do povećanja realne kupovne moći ljudi koji rade u Republici Srpskoj.»

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović je poručio da se mjere štednje realizuju kroz četiri nivoa, te da je u tom pogledu veoma bitna saradnja na nivou Bosne i Hercegovine:

«U taj okvir spada, svakako, i harmonizacija propisa i to unutarnja harmonizacija. To znači ujednačavanje propisa Republike Srpske i Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine, da bi se onda moglo ići prema Evropskoj uniji na sređivanju tih odnosa u poznatom Aki-komunikeu.»

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić je istakao da je, pored restriktivnih mjera, veoma značajan razvojni program za ovu godinu kojim će se ,takođe, omogućiti ublažavanje efeketa svjetske ekonomske krize:

«Od izuzetne je važnosti da u ovoj godini kroz Investiciono-razvojnu banku bude plasirano onih više od 200 miliona u odobrene razvojne projekte i bude realizovano. Do sada je već podneseno i odobreno više od 1.800 zahtjeva kroz kreditne linije u Investiciono-razvojnoj banci.»

Na današnjoj tematskoj sjednici Vlade Republike Srpske je najavljena i mogućnost kreditnog zaduženja od 100 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj, isključivo da bi se obezbijedila sredstva za razvoj i jačanje malih i srednjih preduzeća, kao i niz infrastrukturnih projekata među kojima su završni radovi na auto putu Banjaluka - Gradiška i početak gradnje auto puta Banja Luka - Doboj.

XS
SM
MD
LG